Local, man, olijven, Fes, Marokko

Vakantie Fès

Fès is de oudste Koningsstad en tevens het religieuze centrum van Marokko. De stad bestaat uit het oude gedeelte; de oude medina, ook wel Fès el Bali genoemd en het nieuwe gedeelte; Fès el Jedid, overigens ook al daterend uit de dertiende eeuw, en de Ville Nouvelle.

Begin je ontdekking van de stad Fès in Fès el Bali. De medina van Fès is de oudste en grootste medina van Marokko. Hier dringen verschillende kleuren en geuren tot je door terwijl je door het doolhof van straatjes dwaalt. Er is hier van alles te koop; van kruiden en groente tot schoenen en kleding. Ook vind je in Fès een groot aantal leerlooierijen. Hier worden nog op de traditionele wijze huiden gelooid en geverfd en hier kun je uiteraard ook terecht voor een mooie tas of jas. Slenter door de smalle straatjes van de oude medina en laat je verrassen door al het moois. En je overnachtingsadres? Slapen in een prachtig, kleinschalig, oud herenhuis, een riad, is een echte aanrader!

Lees meer over Vakantie Fès

Je vakanties

Vakantie Fès

De blauwe stadspoort, Bab Boujloud, in Fes, Marokko

Fès werd in de 8e eeuw gesticht en groeide uit tot een belangrijk islamitisch centrum. Ook vandaag de dag kun je nog veel van deze historie terugvinden. Geschiedenis van 13 eeuwen geleden is nog altijd zichtbaar en voelbaar aanwezig. In de oude medina vind je diverse traditionele ambachtslieden zoals leerlooiers, kopersmeden, metaalbewerkers en schoenmakers. In de smalle straatjes en steegjes en op de pleinen is het een gezellige drukte.
Je kunt de medina binnenkomen via de Bab Boujloud poort. Deze mooie stadspoort is een van de mooiste en bekende poorten die toegang biedt tot de oude stad.

Naast een bezoek aan een leerlooierij mag een bezoek aan een medersa of madrassa, een religieuze school of universiteit, eigenlijk ook niet ontbreken. Deze gebouwen zijn vaak schitterend gedecoreerd.


Maar Fès is meer dan alleen maar de oude stad. Het nieuwe deel van Fès, Fès El Jedid, werd in de 13e eeuw door de Meriniden gesticht. Je ziet al snel het verschil met de kronkelige, smalle straatjes van Fès El Bali. Hier vind je de mellah, de Joodse wijk van Fès, en het Koninklijk Paleis met haar indrukwekkende, mooie deuren. Fès El Jedid is een aangename oase tussen de drukte van Fès el Bali en de Ville Nouvelle.

De Ville Nouvelle met haar brede lanen werd in de 20e eeuw, ten tijde van het Franse protectoraat, gebouwd. Hier vind je de meeste restaurants, hotels en bekende, grote winkelketens die je bij ons ook ziet. Een leuke afwisseling met het Middeleeuwse Fès El Bali.