Verantwoord reizen

Duurzaam vakantielabel

&Olives hanteert een apart label voor de bestemmingen, hotels en appartementen die verantwoord bezig zijn met duurzaamheid. We hebben dit label onderverdeeld in 6 'verantwoord reizen-thema’s':

 1. Bestemmingsmanagement

 2. Natuur & Omgeving

 3. Omgeving & Klimaat

 4. Cultuur & Traditie

 5. Respect voor de mens

 6. Business & Hospitality

Bekijk hier onze duurzame bestemmingen. Alle accommodaties met dit label voldoen aan minstens 3 van de door ons bepaalde items gerelateerd aan bovenstaande thema’s. De voorwaarden variëren van reizen/hotels die gebruik maken van de lokale keuken, bescherming van het ecosysteem en afvalvermindering tot bescherming van cultureel erfgoed en betrokkenheid van lokale bewoners.

Lokale cultuur

In onze missie is opgenomen dat we streven naar het leren kennen van nieuwe culturen en mensen. We werken met lokale partners om de lokale economie te stimuleren en we zoeken met name kleinschalige, authentieke ‘couleur locale’ hotels en appartementen om juist de lokale cultuur en keuken te leren kennen en om verspilling te minimaliseren.

Voor elke boeking een olijfboom

In mei 2021 zijn we gestart met het project om voor elke reservering die we maken een olijfboom te planten. In 2023 zetten we ons project voort in de Alentejo in Portugal.

Bekijk hier het project 'voor elke boeking een olijfboom'

Groen &Olives

 • Oude olijfboom &Olives verantwoord reizen
 • Lokale partner Griekenland onder olijfboom &Olives Travel
 • Olijfboom - verantwoord reizen - ondergaande zon
 • Groen luik - couleur locale - duurzaam reizen

Duurzaamheidsbeleid &Olives

 • Travelife Partner logo

Verantwoord toerisme

Toerisme en recreatie is erg afhankelijk van mens en milieu. Een aantrekkelijke (leef)omgeving is tenslotte een belangrijk onderdeel van ons product. Voor de zorg voor het milieu, als onderdeel van verantwoord ondernemen, is de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen. Zowel vanuit de reisorganisaties als vanuit de klant. &Olives Travel wil een belangrijke bijdrage leveren aan de zorg voor het milieu. In ons duurzaamheidsbeleid wordt aangegeven welke doelstellingen &Olives Travel nastreeft. Deze doelstellingen vormen het uitgangspunt voor het duurzame actieplan van &Olives Travel. Ook dragen deze bij aan een duidelijk en
herkenbaar beleid.

Duurzaam op kantoor

We hebben een geschreven duurzaamheidsbeleid. We hebben een duurzaamheidscoördinator aangesteld die met goed gevolg het vereiste examen van Travelife (ANVR) heeft afgesloten. We hebben een MVO-team dat actief het duurzaamheidsbeleid opvolgt. De lokale partners waarmee we werken worden geattendeerd op ons duurzaamheidsbeleid en gestimuleerd om hier aan mee te werken en het duurzame label te promoten en uit te breiden. Ons kantoor in Bergen is volledig gedigitaliseerd, afval wordt gescheiden en verspilling zo veel mogelijk tegengegaan. We hebben een fiets van de zaak en werken gedeeltelijk en voor zover mogelijk vanuit huis. We hebben besloten om geen print magazines meer uit te geven en stimuleren reizen per fiets en openbaar vervoer.

Actieplan met doelstellingen

In ons actieplan worden de doelstellingen van &Olives Travel uit het duurzaamheidsbeleid opgepakt. Met het MVO-team zijn we actief bezig om medewerkers en onze lokale partners
bewust te maken van onze verantwoording als reisorganisatie om verantwoord met onze
reisbestemmingen en onze directe omgeving om te gaan.

Travelife partner

&Olives Travel is partner van Travelife. Hiermee commiteren we ons aan de afspraken in het beleid en actieplan en voldoen we aan de eisen gesteld door Travelife. Travelife is een internationaal toonaangevend management- en certificeringprogramma voor  reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen.

ANVR en duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme is het rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur tijdens je vakantie zodat ook volgende generaties hiervan kunnen genieten. De ANVR-reisbranche voelt zich hierbij betrokken en zet zich in voor Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO). &Olives Travel voldoet aan de ANVR-DTO verplichting om een daartoe opgeleide coördinator aan te stellen. Onze coördinator heeft met goed gevolg het examen afgelegd. Ook heeft &Olives
Travel een beleidsverklaring en een programma met praktische maatregelen opgesteld. Daarin staat beschreven hoe wij nu en in de toekomst met de zorg voor het milieu omgaan.

Duurzaam toerisme voor reizigers

Met het ANVR PMZ-systeem doen ANVR-reisorganisaties een stap voor het milieu. Maar duurzaam toerisme is niet alleen iets voor reisorganisaties. Als vakantieganger ben je daarbij een onmisbare schakel. Je kunt op vele manieren een steentje bijdragen:

 • Geniet van je vakantie in het voor- of naseizoen als je niet seizoensgebonden bent.

 • Het openbaar vervoer is een milieuvriendelijke manier om van en naar de luchthaven te reizen. Overweeg ook eens de mogelijkheden van een ander vervoermiddel naar jouw vakantiebestemming zoals de bus of trein.

 • Laat de auto op je vakantiebestemming eens een dag staan. Ontdek het plezier van wandelen, fietsen en excursies per bus, trein of boot.

 • Wat meer rust en ruimte en wat minder drukte, rijen en files op vakantie? Precies daarom is er vakantiespreiding. Op de website www.anvr.nl staan de schoolvakanties (per regio) vermeld.

 • We willen allemaal mooie stranden en schoon zwemwater op vakantie. Met de Blauwe Vlag zijn deze heel eenvoudig te vinden. Meer informatie vind je op www.blueflag.org.

 • Koop of neem nooit souvenirs mee die gemaakt zijn van beschermde dieren, planten of koraal. Laat dieren, planten en koraal met rust in hun natuurlijke omgeving.

 • Schoon water is kostbaar. Op veel vakantiebestemmingen, ook in Europa, is een gebrek aan water. Ga er zuinig mee om en neem bijvoorbeeld een douche in plaats van een bad.

 • Bespaar elektriciteit. Doe het licht, de televisie en radio uit als je je appartement of kamer verlaat. Geniet van de zomerzon en zet de airco een standje lager.

 • Ben je een natuurliefhebber? Een uitgezette route is een garantie voor het behoud van flora en fauna. Zo houd je de natuur in stand.

 • Respecteer de gewoonten en cultuur van de bevolking. Pas waar nodig jouw kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.

 • Proef en stimuleer de lokale keuken tijdens je vakantie. Bekijk hiervoor ook onze culinaire reizen onder Wine & Dine.

 • Winkel in de lokale, ambachtelijke winkel en geef zo een impuls aan de werkgelegenheid en verdiensten ter plaatse.

 • Zwerfvuil is een grote ergernis. Laat geen afval achter als je gaat wandelen in natuurgebieden of een bezoek brengt aan stad of dorp.

Klimaatwijs op reis

&Olives Travel is zich ervan bewust dat de schoonheid van de natuur onderdeel is van een onvergetelijke vakantie. We steunen daarom GreenSeat. Deze organisatie biedt je de mogelijkheid de schadelijke uitstoot van je vliegreis te compenseren door wereldwijde aanplant en bescherming van bossen. Zo kun je eenvoudig een steentje bijdragen aan het tegengaan van het klimaatprobleem. Ook help je tegelijkertijd de prachtige natuur op aarde in stand te houden. Zo kunnen we ook in de toekomst genieten van de mooiste vakantiebestemmingen. Wil je meer weten of meedoen? Kijk op www.greenseat.nl.

Souvenirs

De Nederlandse douane neemt elk jaar souvenirs in beslag die zijn gemaakt van bedreigde planten- en diersoorten. Soms gaat het om handelaren die bewust risico's nemen om geld te verdienen. Maar vaak gaat het om toeristen die zich van geen kwaad bewust zijn. Helaas worden in vakantielanden nog veel souvenirs aangeboden van dieren en planten die bedreigd zijn. Je kunt dus maar beter goed voorbereid op reis gaan. In Nederland ben je in overtreding als je met souvenirs met onder andere deze producten de grens over komt:

 • Koraal en schelpen

 • Ivoor

 • Producten van krokodil, slang, hagedis, vlinder, (zee)schildpad, tijger en neushoorn

 • Cactussen en orchideeën

Als algemeen advies geldt: bij twijfel niet kopen. Dat is beter voor de natuur en je kunt jezelf een hoop problemen besparen. De douane kan je voor het meenemen van een fout souvenir een hoge boete geven. Meer informatie vind je op www.wnf.nl

Bestrijding kinderprostitutie

&Olives Travel steunt actief de ANVR en ECPAT in de bestrijding van kinderprostitutie in vakantielanden. Wij nodigen je uit met ons alert te zijn op het misbruik van kinderen. Als je een incident ziet of iets vermoedt, kun je contact opnemen met onze partner ter plaatse. Zij ondernemen dan verdere actie. Je kunt ook online (anoniem) een melding maken via www.meldkindersekstoerisme.nl.