Hassan II moskee, Casablanca, Marokko

Vakantie Casablanca

Casablanca is een van Marokko ’s meest moderne steden en tevens de economische hoofdstad van Marokko. Deze grote stad wordt aan de kust gedomineerd door de Hassan II Moskee, één van de grootste moskeeën van de wereld. Gebouwd op steunpilaren in de zee en met een 200 meter hoge minaret. De moskee is voltooid in 1993 en biedt plaats aan 25.000 gelovigen die er tegelijk kunnen bidden. Het is één van de weinige moskeeën waar men tegen betaling een rondleiding kan krijgen (behalve op vrijdag), wat ook zeer de moeite waard is. Het houtsnijwerk en de mozaïek zijn schitterend.

En stap je de moskee uit, dan sta je gelijk op de Corniche. Het is gezellig druk op de terrassen. Overal groepjes en stelletjes bijeen, heerlijk aan een kopje koffie, thee of fris. Er heerst een zorgeloos sfeertje: lachende mensen, zacht gefluister en blikken over en weer en over de zee. In de volksmond heet dit ‘de Rivièra van Afrika’, flaneren hoort er hier dus ook bij... en natuurlijk thee. Een glimmend potje muntthee wordt voor mijn neus gezet. Mierzoet. De geur van muntblaadjes vermengt zich met de bries van de oceaan. Heerlijk!

Lees meer over Vakantie Casablanca

Je accommodaties

Casablanca

De souks zijn in Casablanca overzichtelijker en de monumenten zijn van recentere datum dan in bijvoorbeeld de Koningssteden. Dit komt doordat de ontwikkeling van de stad - buiten de medina - pas aan het begin van de 20e eeuw op gang kwam. Nu wonen er bijna drie miljoen mensen in Casablanca. Een zee van witte huizen vormen samen Casa Blanca, wat ‘wit huis’ betekent. Het centrum van de stad heeft nog veel koloniale architectuur daterend uit de tijd van het Franse protectoraat met brede boulevards, fonteinen en parken.
In het moderne gedeelte van de stad, bij de Place de Nations Unies vind je veel exclusieve winkels, galerijen, cafés en restaurants. De brede boulevard staat in verbinding met de Place Mohammed V. Dit is een drukke winkelstraat waaraan de centrale markt met talloze groente- en fruitstalletjes te vinden is. Een andere leuke winkelstraat is de Rue Prince Moulay Abdallah.