Authentieke vakanties naar Cyprus

"Cyprus is een ideale bestemming voor een heerlijke zonvakantie! Cyprus is echter veel meer dan alleen maar zon, zee en strand. Cyprus is bedeeld met pittoreske vissersplaatsen, idyllische bergdorpjes en een ruig natuurgebied."

Daarnaast bezit het door haar strategische ligging veel cultuurschatten. Op zoek naar een mooie combinatie hiervan tijdens je vakantie?

Lees meer over Authentieke vakanties naar Cyprus

Je vakanties

Cyprus vakantie

Het strand bij Protaras, Cyprus
 • Een typisch Cypriotische man die voor zijn huis in Omodos op Cyprus zit.
 • Tochni, Cyprus
 • Boulevard Limassol, Cyprus

Reisspecialist Erik: "Cyprus is de ideale bestemming voor een heerlijke zonvakantie! Cyprus is echter veel meer dan alleen maar zon, zee en strand. Cyprus is bedeeld met pittoreske vissersplaatsen, idyllische bergdorpjes en een ruig natuurgebied. Daarnaast beleefde het eiland door haar strategische ligging een bewogen verleden. Mooi voor jou als bezoeker, want het eiland kent daardoor heel veel cultuurschatten. De gevarieerde natuur (van prachtig verstopte strandbaaitjes tot bijna 2000 meter hoge bergpieken) maakt het plaatje compleet."

Een vakantie naar Cyprus is een echte aanrader! Op slechts vier uur vliegen van Nederland ligt Cyprus, het warmste eiland van de Middellandse Zee én de geboorteplaats van Aphrodite, de Griekse godin van de schoonheid en de liefde. Een ideale bestemming voor een overheerlijke zonvakantie! Cyprus is echter meer dan alleen maar een bestemming voor een zonvakantie.

Natuur en historie Cyprus

Behalve met zon, zee en strand is Cyprus liefdevol bedeeld met pittoreske vissersplaatsen, idyllische bergdorpjes en een ruig natuurgebied. Daarnaast bezit het door haar strategische ligging veel cultuurschatten. Perzen, Romeinen en Britten lieten ieder hun sporen na. Op zoek naar een mooie combinatie hiervan tijdens je vakantie? Dan zit je op Cyprus goed!

Bijzondere accommodaties Cyprus

Voor je vakantie naar Cyprus biedt &Olives Travel een ruim aanbod kleinschalige en couleur locale adresjes aan over het hele eiland. Zo kun je bijvoorbeeld verblijven in een dorpsappartement in Tochni, een traditioneel stadshotelletje in Paphos, een prachtige villa aan zee bij Ayia Napa of een luxe en authentiek appartement in een wijndorpje in de uitlopers van het Troodosgebergte. Maar daarnaast bieden we je ook een ruime keus uit de beste hotels en appartementen die Cyprus rijk is. Maar wel passend bij &Olives natuurlijk. Alle accommodaties worden bij &Olives Travel met zorg geselecteerd, om je vakantie zo aangenaam mogelijk te maken.

10 tips voor een vakantie naar Cyprus

 1. Het prachtige achterland met schilderachtige dorpjes

 2. De gastvrije en uiterst vriendelijke locale bevolking

 3. De heerlijke lokale keuken met als hoogtepunt de avondvullende 'meze' in de locale taverna

 4. Een schat aan cultuur en natuurschoon

 5. Door de relatief korte afstanden een ideale bestemming voor een fly-drive: een ontdekking van Cyprus per huurauto

 6. Op Cyprus is het lang lekker: van maart t/m november zit je er goed.

 7. Schitterende stranden: van witte zandstranden bij Ayia Napa en Protaras in het zuidoosten tot verstopte baaitjes in Akamas in het noordwesten

 8. Kleinschalige en authentieke logeeradresjes over het hele eiland

 9. Prima hotels en appartementen, zorgvuldig door &Olives geselecteerd

 10. Een villa met privé zwembad en een huurauto voor de deur

Tijd voor een nadere kennismaking.

De bezienswaardigheden van Cyprus die je gezien moet hebben!

 • Schitterende kloosters en kerken

 • Het schiereiland Akamas

 • Petra tou Romiou, de geboorteplaats van Aphrodite

 • Het Troodosgebergte

 • De locale taverna

 • De Romeinse opgravingen van Kourion

 • Nicosia, de laatste gedeelde hoofdstad

 • Paphos met de Koningsgraven, de Romeinse mozaïeken en het Byzantijnse fort

 • Het wijndorp Omodhos

 • Het bad van Aphrodite

 • De stranden van Ayia Napa en Protaras

Rondreizen Cyprus

We stelden de mooiste rondreizen voor je samen op Cyprus, waarbij je vlucht en huurauto inbegrepen zijn en de mooiste authentieke hotels of appartementen. Bekijk ze hier.

Cyprus, een cultuur met veel diversiteit

Cyprus heeft bijna 800.000 inwoners. 78% van de bevolking is Grieks-orthodox, 18% moslim en 4% hangt een overige godsdienst aan. Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoontes, een andere cultuur en ander eten. Kortom: anders dan thuis. Dat is een van de aantrekkelijke kanten van de vakantie, maar ook een aspect om bij je vakantieverwachtingen rekening te houden.

Diversen

Fooien zijn niet bij de reissommen inbegrepen. In de rekeningen van hotels en restaurants is 10% bedieningsgeld inbegrepen maar een kleine fooi wordt altijd gewaardeerd. Het is ook gebruikelijk om taxichauffeurs, kruiers, bedienend personeel in hotels etc. een fooi te geven.

Welke taal wordt er op Cyprus gesproken?

De officiële taal op Cyprus is Grieks, maar in veel plaatsen kun je ook met Engels goed terecht.

Geografie van Cyprus

Het vakantie eiland Cyprus is gelegen onder de Turkse zuidkust in de Middellandse Zee en ca. 150 kilometer ten westen van de Libanese kust. De hoofdstad is Nicosia (Lefkosia) midden op het eiand. Daarnaast kent Cyprus een groot aantal gezellige kustplaatsen als Paphos, Coral Bay, Larnaca, Ayia Napa, Protaras en Limassol.

Cyprus heeft een oppervlakte van 9.251 km². Het Troodosgebergte op het midden van Cyprus is dicht bebost. De belangrijkste gewassen zijn de druif, citrusvruchten, banaan, aardappel en graan. Het mooist is Cyprus in de lente als de bomen en planten in bloei staan. De sierplanten hibiscus en bougainville treft men veel aan. In de bossen van het Troödosgebergte leeft het enige grote zoogdier dat in het wild voorkomt; het Cypriotische wilde schaap of moeflon. In de wintermaanden (veelal november t/m januari) overwintert de flamingo en in de bergen komen nog roofvogels; valken, adelaars en gieren voor. In de zomer leggen de zeeschildpadden hun eieren op het beschermde strand van Lara-beach.

Reisdocumenten Cyprus

Voor een reis naar Cyprus dien je te beschikken over een paspoort of identiteitskaart, die minimaal geldig is t/m de dag van vertrek uit Cyprus. Je kunt maximaal 3 maanden op Cyprus verblijven. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig. Voor combinatiereizen met Libanon, Israël en Jordanië gelden afwijkende voorwaarden.

Eten en drinken Cyprus

Een andere keuken dan je gewend bent, is vaak één van de aantrekkelijke aspecten je vakantie. Ook op Cyprus ben je hiervoor aan het juiste adres. Cyprioten houden van lekker eten. Het eiland heeft een overvloedige keuken, die veel invloeden uit het buitenland heeft ondergaan. Je zult veel Turkse, oosterse, Italiaanse en Britse ingrediënten herkennen, die zorgen voor veel afwisseling in het smaakvolle geheel. De gerechten worden bereid op het fornuis, maar daarnaast wordt ook vaak gebruik gemaakt van de houtskoolgrill en de traditionele leem-oven. Geniet vooral ook van de vele lokale gerechten uit de Cypriotische keuken en neem de tijd voor een avondvullende 'meze' maaltijd.

Geschiedenis Cyprus

Cyprus heeft zijn naam te danken aan de handel in koper in de oudheid. Kypros is namelijk het Griekse woord voor koper. Cyprus is een republiek. De president (van het Grieks-Cypriotische deel) is het staatshoofd. Het noordelijk deel van het eiland is sinds 1974 door Turkije bezet gebied. Dit deel wordt overigens alleen door Turkije zelf erkend.

Geldzaken Cyprus

Ook op Cyprus is de munteenheid, net als bij ons, de euro. Op Cyprus is het ook goed mogelijk om met je pinpas en pincode geld op te nemen bij een geldautomaat. Zorg echter wel voor een alternatief betaalmiddel voor het geval er een storing optreedt!

Gezondheid Cyprus

Voor een reis naar Cyprus gelden geen verplichte vaccinaties. Voor meer informatie kun je terecht bij de GG&GD of je huisarts. Je kunt het kraanwater op Cyprus zonder problemen drinken. Als je dit liever niet doet, kun je lokaal bronwater kopen.

Elektriciteit Cyprus

De stroomspanning op Cyprus bedraagt 220/240 volt wisselstroom. Nederlandse stekkers passen niet in de stopcontacten op Cyprus. Bij de meeste hotels kunnen daarvoor adapters worden geleend. In een supermarkt of souvenirwinkel kost een adapter ca. € 1,50. Wij raden je echter aan een adapter mee te nemen uit Nederland zodat je er altijd over kunt beschikken.

Vervoer Cyprus

Taxi's
Je kunt een taxi aanhouden of via de hotelreceptie bestellen. Je betaalt de prijs die op de meter staat, mits deze aan wordt gezet. Wij adviseren je daarop aan te dringen. Naast de gewone taxi’s heeft men op Cyprus de zgn. 'service-taxi’s' die tegen een vast tarief rijden en geschikt zijn voor maximaal 7 personen. Deze taxi dien je vooraf te bestellen. De service-taxi’s rijden zolang de winkels zijn geopend (dus niet ’s avonds).

Openbaar vervoer
Cyprus heeft een lokaal busnet. In de winter rijden de bussen niet regelmatig. De plaats van bestemming staat voorop de bus aangegeven. De bussen rijden zolang de winkels zijn geopend (dus niet ’s avonds).

Feestdagen op Cyprus

De rustdag op Cyprus is de zondag. Op deze dag en op Nationale feestdagen zijn o.a. de winkels en banken gesloten. Er is geen of beperkt openbaar vervoer.

Nationale feestdagen

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag

 • 6 januari: Driekoningen

 • Wisselend: ‘Green Monday’, de eerste dag van de vastentijd, 50 dagen voor Pasen

 • 25 maart: Nationale feestdag van Griekenland

 • 1 april: Nationale feestdag van Cyprus

 • 1 mei: Dag van de Arbeid

 • Wisselend: Goede vrijdag

 • Wisselend: Paasmaandag

 • Wisselend: Pinksteren – Kataklysmos, feest van de zondvloed

 • 15 augustus: Maria Hemelvaart

 • 1 oktober: Onafhankelijkheidsdag

 • 28 oktober: Nationale feestdag van Griekenland, Ochi-dag

 • 24 december: Kerstavond

 • 25 december: Eerste Kerstdag

 • 26 december: Tweede Kerstdag

Nuttige adressen Cyprus

Nederlandse Ambassade
34 Demosthenis Severis Avenue
NICOSIA
Tel. (00357)-22.8736.66

Nederlands Consulaat
21 Archbishop Kyprianos Street 1st floor
LIMASSOL
Tel. (00357)-25.82.09.20 (geopend maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur).

Cyprus heeft een eigen verkeersbureau in Nederland:
Cyprus Tourism
Keizersgracht 174-III
1016 DW Amsterdam

Een informatiepakket kun je opvragen op telefoonnummer: 020-6244358 of via de website:www.cyprus.nu

Tijdsverschil met Cyprus

Het is op Cyprus het gehele jaar door een uur later dan in Nederland. Houd er ook rekening mee dat het op Cyprus vroeger donker wordt dan in Nederland en dat de schemering slechts een minuut of dertig duurt.

Het weer op Cyprus

Vanwege haar ligging heeft Cyprus een mild klimaat en is het er het hele jaar door heerlijk weer en prima geschikt voor een vakantie. Cyprus heeft een mediterraan klimaat met lange warme zomers en vrij korte milde winters. De hoeveelheid neerslag die in de maanden april t/m oktober valt is bijna te verwaarlozen. De meeste neerslag valt in de wintermaanden van december t/m maart.

In de hoger gelegen delen van Cyprus is het vaak een stuk koeler en het is vooral tijdens de vakantieperioden in de zomermaanden heerlijk om de warmte aan de kust even te ontvluchten.

Cyprus heeft 340 dagen zon per jaar en kent een van de gezondste klimaten ter wereld. Een lange, droge zomer zorgt voor veel strandgenot, maar lokt ook bezoekers naar de bosrijke bergen, waar het klimaat eveneens droog en zonnig is. Een ideale afwisseling tijdens de vakantie.

De winter op Cyprus is zacht en de minimumtemperatuur van het zeewater is 16 C. Vanaf december kan het in de bergen sneeuwen en van half januari tot eind maart is het meestal mogelijk om te skiën.