Mogelijkheden vakantie Griekenland 2021

Voor de Griekse eilanden (met uitzondering van Kreta en de Zuid-Egeïsche eilanden) geldt op dit moment een geel reisadvies wat inhoudt dat het is toegestaan om naar de Griekse eilanden af te reizen voor een heerlijke vakantie. Er is geen quarantaineverplichting en/of testverplichting meer bij terugkeer in Nederland vanuit deze gebieden. De enige uitzondering hierop is het eiland Lefkas. Ondanks dat dit Griekse eiland een geel reisadvies heeft, vlieg je via Preveza, wat op het vasteland ligt en nog een oranje kleurcode heeft waardoor de quarantaine- en testverplichting wel weer van toepassing is.

Helaas geldt het gele reisadvies niet voor het vasteland (Thessaloniki, Halkidiki, Peloponnesos en Athene) en de eilanden Kreta, Mykonos, Tinos, Paros, Naxos, Ios, Milos, Santorini, Kos, Patmos, Leros, Lipsi, Pserimos, Rhodos en Symi. In deze gebieden geldt op dit moment nog code oranje, wat betekent dat je voor vertrek naar Nederland een negatieve PCR-test moet kunnen tonen en vervolgens verplicht bent 10 dagen in quarantaine te gaan bij terugkomst in Nederland.

Maatregelen in Griekenland

Ondanks de positieve verandering ten aanzien van het reisadvies zijn er nog wel een aantal maatregelen van toepassing die van invloed kunnen zijn op jouw vakantie. We hebben deze maatregelen voor je op een rijtje gezet, bekijk ze hieronder.

Vertrek uit Nederland en aankomst in Griekenland

 • Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen, moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Je kunt op de luchthaven of tijdens het boarden gevraagd worden om de gezondheidsverklaring te laten zien. De gezondheidsverklaring kun je hier downloaden en invullen.

 • Bij aankomst in Griekenland dient iedere volwassen passagier (18 jaar of ouder) in het bezit te zijn van een eigen E-PLF formulier. Kinderen onder de 18 jaar kunnen geregistreerd worden op het formulier van een van de ouders. Let op: dit formulier moet uiterlijk 24 uur voor aankomst digitaal ingevuld zijn via deze website. Zonder E-PLF formulier (in de vorm van een QR-code) heb je helaas geen toegang tot de vlucht. Hetzelfde geldt voor de terugreis, ook dan dient ditzelfde formulier uiterlijk 24 uur voor vertrek te zijn ingevuld.

 • Bij aankomst in Griekenland dienen alle reizigers van 5 jaar en ouder één van de volgende documenten te laten zien:

  • Een certificaat van een negatieve PCR-test voor COVID-19, van niet langer dan 72 uur voor aankomst in Griekenland.

  • Een vaccinatiebewijs, waaruit blijkt dat de vaccinatie ten minste 14 dagen voor aankomst in Griekenland afgerond is. Het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je gevaccineerd bent (2x) met het COVID vaccin van één van de volgende merken: Pfizer, BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het bewijs dat je gevaccineerd bent, de Green Pass, per 1 juni beschikbaar gesteld. Zolang je nog niet in het bezit bent van een Green Pass is een negatieve PCR test, niet ouder dan 72 uur voor aankomst in Griekenland, noodzakelijk. Dit is ook noodzakelijk indien je nog niet gevaccineerd bent of slechts 1x of korter dan 14 dagen voor aankomst in Griekenland. Dit geldt ook voor kinderen ouder dan 5 jaar.

  • Indien je genezen bent van het COVID virus dan moet je dit kunnen aantonen door middel van een herstelcertificaat, afgegeven door een overheidsinstantie of een gecertificeerd laboratorium, waaruit blijkt dat je in de afgelopen 9 maanden hersteld bent van COVID-19 of een certificaat van een positieve Moleculaire PCR-test, waaruit blijkt dat de reiziger in de afgelopen 2 tot 9 maanden voor aankomst in Griekenland hersteld is van de SARS-COV-2 virusinfectie. Bij beide opties moet de datum van het positieve resultaat op het certificaat staan. Echter is dit officiële document nog niet beschikbaar, waardoor ook hierbij geldt dat op dit moment nog een negatieve PCR-test noodzakelijk is bij aankomst in Griekenland.

  • De bovengenoemde certificaten moeten alle benodigde relevante informatie bevatten in het Engels, Nederlands of Frans. De volledige naam op dit certificaat moet overeenkomen met de naam op het paspoort of een ander erkend reisdocument. 

 • Op het vliegveld kunnen passagiers bij aankomst willekeurig gevraagd worden een sneltest te ondergaan. Mocht deze positief uitvallen, dan worden passagiers in een zgn. quarantaine hotel geplaatst (op kosten van de Griekse overheid).

Belangrijkste overige maatregelen

 • Tijdens het verblijf in Griekenland gelden de regels voor COVID-19 regels, zoals die ook voor Griekse inwoners gelden.

 • Het dragen van een mondkapje is verplicht en bij het niet opvolgen hiervan geldt een boete van € 150,-. Ook wordt iedereen gevraagd afstand te houden (minimaal 1,5 meter).

 • Alle bars, cafés en restaurants zijn geopend voor terras service tot 00.15 uur en er mogen maximaal 6 personen aan 1 tafeltje zitten.

 • Alle musea en archeologische bezienswaardigheden zijn per 14 mei weer geopend voor publiek.

 • In elk hotel is een lid van het management aangewezen die verantwoordelijk is voor de protocollen met betrekking tot het coronavirus.

 • Elk hotel heeft een actie- en re-actieplan volgens de instructies van het 'Greek National Association of Health' en kan door iedere gast van het hotel ingezien worden.

 • Voor alle personeelsleden van het hotel gelden regels met betrekking tot het dragen van handschoenen en mondkapjes. Ieder personeelslid is gevaccineerd of ondergaat dagelijks een zelftest.

 • Georganiseerde stranden zijn vanaf 15 mei weer geopend. Afstand houden is verplicht en er zijn 40 gasten per 1.000 m² toegestaan. Parasols worden met een afstand van minimaal 4 meter van elkaar geplaatst en hier mogen maximaal 2 personen gebruik van maken, m.u.v. families. Ligstoelen moeten een minimale afstand van 1,5 meter hebben. Het is verplicht om je eigen badlaken op de ligstoelen te plaatsen.

 • De avondklok is van toepassing tussen 00.30 en 05.00 uur.

Alle maatregelen

Naast bovenstaande maatregelen zijn er ook nog een aantal specifieke maatregelen getroffen ten aanzien van hotels, restaurants en bezienswaardigheden etc. Benieuwd naar alle maatregelen? Kijk dan hier!

Verantwoordelijkheid reiziger

Let op: Jij als reiziger bent te allen tijde zelf verantwoordelijk om je te informeren over de actuele maatregelen die ten aanzien van het coronavirus op jouw vakantiebestemming van toepassing zijn. Denk hierbij aan de vereisten met betrekking tot vertrek en aankomst op je vakantiebestemming, het tijdig beschikken over de juiste reisdocumenten en kennis hebben van alle maatregelen die van kracht zijn. Houd daarom ook altijd de website van Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor de actuele status van jouw vakantiebestemming.

Onze tips voor een vakantie in 2021 naar Griekenland

 • Een_panorama_van_Portokali__Orange__Beach_in_Sithonia__Halkidiki__Griekenland_met_een_schip

Heb je interesse in een vakantie naar Griekenland? Laat je hier inspireren! Daarnaast hebben we een top 3 kleinschalige accommodaties voor je samengesteld, waar je in alle rust, ver weg van de massa, van een heerlijke vakantie kunt genieten dit jaar!

1. Casa Lucia Cottages op Corfu

2. Sunrise Apartments op Paros

3. Katikies Studios & Appartements op Rhodos