Inkijkje in de Griekse parel Halkidiki

In het noordoosten van Griekenland ligt Halkidiki, misschien wel de meest verborgen parel van het land. Voor een vakantie Griekenland hebben nog niet veel Nederlanders de weg naar dit schiereiland gevonden. Halkidiki biedt de natuurliefhebber een combinatie van intens groene pijnboombossen die tot in de azuurblauwe zee doorlopen. Zijn goudgele zandstranden, die langzaam in zee aflopen en die niet onderdoen voor de witte Caribische stranden creëren een idyllisch beeld.  De vele kerkjes en archeologische opgravingen die Halkidiki rijk is, maken het een unieke bestemming die erop wacht om ontdekt te worden.

Kassandra, Sithonia en Mount Athos

  • Een panorama van Portokali (Orange) Beach in Sithonia, Halkidiki, Griekenland

Halkidiki, de geboortegrond van de filosoof Aristoteles, is een noordelijk gelegen Grieks schiereiland in de Egeïsche zee. De drie ‘vingers’ van Halkidiki vormen de kleinere schiereilanden: Kassandra, Sithonia en Mount Athos.

Het meest bezocht is Kassandra met luxe hotels en drukkere stranden. Sithonia daarentegen is vanwege de ongerepte natuur rustiger en is de bestemming waar vooral de Grieken zelf naartoe gaan. Het rechter schiereiland Mount Athos is het gebied van een hechte kloostergemeenschap waar alleen mannen met een inreisvisum naar toe mogen.
Door de exotische stranden heeft Halkidiki voor het vaste land een meer eilandachtige sfeer. Tussen de wijngaarden, olijfbomen en akkers zijn traditionele Griekse berg- en vissersdorpjes te bewonderen vanwaar je kijkt naar de bekende wit-blauwe vissersbootjes. Met hun felgele netten wordt hier vis gevangen en in de dorpjes vers geserveerd.

Walrusstenen op de stranden van Vourvourou

  • Sithonia in Halkidiki
  • Sithonia, Halkidiki - Griekenland

Het lijkt wel alsof er walrussen op de stranden van het vissersplaatsje Vourvourou liggen, maar het zijn de rotsen die dit scenario schetsen. Je kijkt je ogen uit op deze adembenemende stranden die aan de oostkust van het schiereiland Sithonia liggen. Zo vind je hier het populaire Karidi Beach of het door locals bezochte Fava Beach. Toe aan wat beweging, wandel dan naar de berg Itamos of breng een bezoekje aan het mooie dorp Vourvourou. Het echte Griekse leven galmt hier door de straten, met de typerende muziek van de Bouzouki op de achtergrond.

Ruïnes kijken in Stageira

De beroemde filosoof Artistoteles kwam hier ter wereld. Stageira is een oude stad uit de 7e eeuw voor Christus, waarvan de ruïnes te bewonderen zijn. Het standbeeld van Artistoteles verwelkomt je bij het park dat zijn naam heeft gekregen. Naast de grote grove stenen constructies, zijn er ook vele wetenschappelijke instrumenten te zien. Instrumenten die
Aristoteles gebruikte in zijn theorieën, zoals een zonnewijzer, optische schijven en telescopen. Het gebied rondom dit oude stadje staat bekend om de metaalmijnen, waar munten werden geslagen. Op dit historisch stukje land waan je je helemaal in de oudheid.

Tussen de Griekse boeren en herders in Paleochori

In het noordelijk gelegen bergdorp Paleochori staan warmkleurige stenen huizen in de oude traditionele stijl. Deze worden omgeven door eiken-, beuken- en kastanjebomen. Hier vind je het echte Griekse leven terug en zit je tussen de Griekse herders en boeren. Een eeuwenoude plataan staat in het midden van het plein waaromheen cafés te vinden zijn. Iedereen uit het dorp verzamelt zich hier voor een praatje. Rondom dit dorp kun je prachtige wandeltochten maken door de ongerepte natuur. In de buurt is tevens het prachtige Neposi-kasteel te zien, daterend uit de Byzantijnse periode. Een stukje historie is ook terug te vinden in de traditie van het weven, dat veelal door vrouwen wordt voortgezet.

Vaar langs het schiereiland Mount Athos

  • Mount Athos Halkidiki Griekenland klooster UNESCO werelderfgoed

Het mysterieuze schiereiland Mount Athos, waar alleen mannen op pelgrimstocht of de monniken zelf mogen komen, maakt nieuwsgierig. Vrouwen zijn absoluut uitgesloten om Mount Athos te bezoeken. Wat schuilt er achter deze verboden deur? In dit gebied mag je weliswaar niet komen, maar er langs varen mag zeker wel! De boottocht biedt uitzicht op de sprookjesachtige berg Athos waar de 32 orthodoxe kloosters haast wel vergroeid lijken met de ruige rotsen en wat dit gebied een bepaalde sereniteit uit laat stralen.

Ontdek deze unieke bestemming nu zelf. Voor meer informatie en een offerte neemt u dan contact met ons op.