Griekse koffiecultuur – koffie top 5 in Griekenland

Net als in Nederland is koffie belangrijk voor de Grieken, maar in de loop der jaren is de koffiecultuur erg veranderd. Tijdens mijn eerste bezoek aan Griekenland dronken de Grieken meestal Griekse koffie, die vanuit de Ottomaanse overheersing was ontdekt. Een kopje koffie met een ritueel, want een goede Griekse koffie vraagt veel aandacht, de juiste hoeveelheid koffie, water en eventueel suiker wordt in een koperen kannetje voorzichtig gekookt, langzaam laat je de koffie drie maal opkoken om vervolgens langzaam gedronken te worden zonder het drab binnen te krijgen.

Van Nescafé tot frappé

  • Griekse barista - vakantie Griekenland
  • Griekse koffiecultuur

Maar als je geen Griekse koffie wilde waren er toen weinig alternatieven, je kon een Nescafé bestellen, je kreeg dan een zakje oplos koffie met een kannetje water. Als je de ‘echte’ Nescafé geserveerd kreeg, dan deden de Grieken de oplospoeder in een kopje samen met een paar druppeltjes water, eventueel een beetje suiker en het roeren begon. Er werd geroerd tot er een wittige crème was ontstaan, voordat deze aangelengd werd met de rest van het water. En geloof het of niet, de smaak van de oplos koffie was veranderd in een acceptabel kopje koffie.

Een 3e optie was een Frappé bestellen, een koude koffie, gemaakt van de oplos koffie. Bereid in een cocktailshaker met veel ijsklontjes, oploskoffie, eventueel suiker (melk) en water. Deze koffie was toevallig ontstaan toen een vertegenwoordiger op een beurs geen warm water kon vinden en met koud water, koffie probeerde te maken. Nog steeds is deze koffie in de zomer favoriet bij de Grieken.

Top 5 Koffie in Griekenland

  • Koffie drinken in Griekenland
  • Coffee sign koffiebar

Maar net als in Nederland, waar de laatste jaren veel is gebeurd met de smaak van koffie, is dat ook het geval bij de Grieken. Overal zie je nu trendy cafés waar je een variatie aan koffie kunt bestellen, die de plaats van Nescafé hebben ingenomen. De Griekse koffie en de Frappé vind je trouwens nog steeds op de kaart en blijven onderdeel van de traditie. Tegenwoordig zijn naast een espresso en cafe Latte, de Espresso Freddo en Cappuccino Freddo populair geworden en een echte aanrader. Een Espresso Freddo wordt gemaakt van een koude espresso, die met ijsklontjes ‘geshaked’ wordt en soms met een toefje melkschuim geserveerd wordt. ’s Zomers een heerlijke verrassing en helemaal passend bij het Griekenland gevoel.

Koffie top 5 van Griekenland

  1. Freddo Espresso

  2. Espresso

  3. Freddo Cappucino

  4. Frappé

  5. Griekse koffie