7-daagse fly-drive van Porto naar Lissabon in februari

Achteraf was ik blij met de keuze voor de vroege vlucht maar in de nacht dat storm Eunice nog over Nederland raasde vertrokken wij naar Porto. Een uurtje vroeger was het in Portugal dus werkelijk nog een hele dag voor de boeg. Het hotel vond onze vroege check-in prima dus na het achterlaten van bagage op de kamer (met uitzicht op de Douro) en de huurauto voor de deur van het hotel gingen we Porto verkennen.

Fietsen over de Douro

 • Stationspoort Porto - Portugal
 • Porto oude markthallen
 • Brug Porto Douro met boot

Hoe goed voelden deze eerste zonnestralen van het jaar en al gauw hadden we aan de hand van een handige plattegrond de hele stad verkend: het prachtige station met blauw-witte tegels die de hele historie van de stad vertellen, statige en vervallen huizen, mooie parken, oud en modern uiteraard met de nodige olijfbomen. Een enorme lange rij mensen voor een boekhandel? Dat maak je tegenwoordig niet vaak meer mee. Een heerlijke lunch langs de houten trambaan en door naar de e-biketocht onder begeleiding van een vriendelijke Belgische dame die hier bij toeval verzeild was geraakt en nu al 10 jaar in de stad woont.

Harry Potter

Tijdens de fietstocht begrepen we van de gids dat JK Rowling in Porto gewoond heeft en de bekende boekhandel heeft gebruikt als inspiratie voor haar boeken en films, evenals de traditionele kleding van de studenten uit de stad Porto: lange zwarte wollen capes. ‘s Avonds bij toeval beland in een restaurantje (O Caseirinho), gerund door een familie waar we haast door de houten stoeltjes zakten maar zo heerlijk hebben gegeten van lokale wijn, kazen en vlees dat we het onvergetelijk vonden...

Trammetje naar het strand

 • Trammetje in Porto
 • Deur in Porto
 • Porto overzijde Douro

Na een heerlijk ontbijt in het zeer goede hotel Vila Galé Porto Ribeira vandaag maar wat rustiger aan, dus met de oude houten tram naar het strand en terug te voet naar Porto, gewandeld langs de wijnhuizen aan de overkant van de Douro en een bezoek gebracht aan de indrukwekkende kerk St. Franciscus met catacombes vol graven. Porto is écht de moeite waard.

Sinaasappels & Olives…

 • Sinaasappelboom in Portugal
 • Koeien tussen de olijfbomen in Portugal

Na een stuk van de Douro-route te hebben gereden in oostelijke richting door naar de volgende bestemming in Centraal Portugal: Alvados, het Cooking & Nature hotel. We overnachtten in ‘the Nest’, 8 ruime eco-kamers met een gemeenschappelijk zwembad. Het enige geluid wat we hier gehoord hebben is van de vogels in de lucht en van de kerkklok van het dorp Alvados met haar 558 inwoners. ’s Avonds op zoek naar een restaurant in de buurt, wat nog een uitdaging bleek op de maandagavond maar na zo’n half uur rijden vonden we toch een restaurant dat open bleek én wederom zeer de moeite waard. De volgende ochtend huurden we e-bikes en kregen van het hotel de keuze uit meerdere GPS-routes in het bergachtige gebied. Wij kozen natuurlijk voor de natuurroute én de grootste hoogteverschillen (maar liefst 1000 m). Schitterende route langs  prachtige natuur: aloe vera, sinaasappels, mandarijnen, citroenen én olijfbomen, olijfbomen en olijfbomen…

De hoogste golven ter wereld

 • Zwembad Cooking & Nature hotel Portugal
 • Restaurant Cooking & Nature hotel Portugal

De volgende dag na een heerlijk ontbijt op het ruime balkon van onze kamer zijn we eerst naar de kust gereden omdat ik had gehoord over Nazaré. Hier zouden de hoogste golven ter wereld gemeten zijn. En inderdaad een zeer indrukwekkend schouwspel van surfers die door waterscooters een gigantische golf in gesleept worden en daarna verdwijnen in de kolkende massa schuim. Het was er nu heerlijk rustig maar ik kan me voorstellen dat het in de zomer een gewild oord is, voornamelijk voor surfliefhebbers.

Roof top bar

 • Praza del Comercio Lissabon bogen
 • Roof top bar hotel Mundial Lissabon
 • Tram 28 in Lissabon - Portugal

Door naar Lissabon! We parkeerden onze auto onder het hotel, ideaal! Die zouden we 2 dagen niet gebruiken maar kon toch gratis worden geparkeerd. Meteen maar een abonnement op tram 28 (halte voor de deur), zodat we snel een indruk konden krijgen van de stad. Het hotel lag super centraal dus alles goed te bereiken. ’s Avonds een wijntje in de rooftop bar van het hotel met een spectaculair uitzicht over de stad.

Fado in de Bairro Alto

Hoogtepunten vond ik de smalle steegjes in de oude wijk Almafa, die de aardbeving van 1755 grotendeels heeft overleefd, en een oud mannetje dat ons aansprak in een park en een kaartje in de handen drukte van een ‘niet toeristisch’ Fado restaurant, wat heeft geleid tot een indrukwekkende avond in restaurant Trovas Antigas in de uitgaanswijk Bairro Alto…

Van Porto naar Lissabon is een ideale route om in een weekje veel te zien van 2 heerlijke steden en tussendoor te genieten van natuur en/of strand! Wij overnachtten in Porto in hotel Vila Galé Porto Ribeira, in het Cooking & Nature Emotional hotel in Alvados en in Lissabon in Hotel Mundial. Laat je adviseren door een van onze reisspecialisten!