Blog: Een keer wat anders, een stedentrip Fès

Reis naar Marokko en bezoek Fès, de oudste Koningsstad en tevens het religieuze centrum van Marokko. De stad bestaat uit het oude gedeelte: de oude medina, ook wel Fès el Bali genoemd en het nieuwe gedeelte, Fès el Jedid en de Ville Nouvelle. Als je op zoek bent naar een bijzondere en unieke stedentrip dan is Fès echt een aanrader. Zowel vanaf Amsterdam als Eindhoven wordt er rechtstreeks naar Fès gevlogen, ideaal voor een stedentrip! Onze productmanager Leonie ging je voor en vertelt je alles over deze magische Koningstad!

De prachtige oude medina

  • Een mooie doorgang met uitzicht op de medina in Fès

We beginnen onze ontdekking van de stad Fès in de oude medina. Verschillende kleuren en geuren dringen hier tot ons door terwijl we door het doolhof van straatjes dwalen. Alles is te koop: schoenen, kleding, kruiden, groenten, lampen en ga zo maar door. Door nauwe straatjes slenteren we verder. Opeens wordt het rustig en zien we enkel nog een paar kinderen op straat spelen, maar zodra we de hoek weer omgaan is de bedrijvigheid weer helemaal terug. Dat is het leuke van zo’n medina: iedere keer als je de hoek omgaat, wachten er weer nieuwe geuren, kleuren en verrassingen. De nauwe straatjes zijn gevuld met locals, ezels en regelmatig een volgeladen karretje.

We nemen een kijkje bij diverse werkplaatsen: een man tikt zorgvuldig een motiefje in een bronzen plaat, verderop staat iemand schoenzolen te lijmen en nog iets verder zet een man ijverig een poef in elkaar achter zijn naaimachine. We kunnen natuurlijk niet gaan voor we een kijkje hebben genomen bij de leerlooierijen, waar nog op traditionele wijze de huiden worden gelooid en geverfd. Bijzonder om te zien, maar wat een stank! Gelukkig hebben we een munttakje gekregen, om de geur enigszins te verdoezelen…

Het nieuwe gedeelte

  • Toegangspoort tot de Koningstad Fès!
  • Leonie en René in Fès, Marokko

Maar Fès is meer dan alleen maar de oude stad. Het nieuwe deel van Fès, Fès El Jedid, werd in de 13e eeuw door de Meriniden gesticht. Tijdens een wandeling zien we al snel het verschil met de kronkelige, smalle straatjes van Fès el-Bali. Hier vind je de Mellah, de Joodse wijk van Fès en het prachtige Koninklijke Paleis met haar indrukwekkende deuren. Fès el Jedid is een aangename oase tussen de drukte van Fès el Bali en de Ville Nouvelle.

De Ville Nouvelle met haar brede lanen werd in de 20ᵉ eeuw, ten tijde van het Franse protectoraat, gebouwd. Hier vind je de meeste restaurants, hotels en bekende winkelketens die je bij ons ook ziet. Een leuke afwisseling met het Middeleeuwse Fès el Bali. ’s Avonds vind je vlakbij Bab Boujloud, de schitterende blauwe poort, gezellige drukte met diverse terrasjes en restaurants. Een aanrader!

Accommodatietips

Ons aanbod in Fès bestaat uit diverse accommodaties, van authentieke riads tot mooie hotels. Ons volledige aanbod vind je op onze website onder de stedentrips, maar zie hieronder twee persoonlijke tips! Deze accommodaties kunnen wij zeker aanraden!

Ons volledige aanbod riads in Marokko vind je hier.

Dar Dmana ***

  • Heerlijk ontspannen tijdens je bezoek aan Fès
  • Genieten van een typische Marokkaanse maaltijd

Dar Dmana is een prachtig, oud herenhuis, dat volledig is gerestaureerd met oog voor de traditionele architectuur. Een heerlijke oase van rust midden in de drukke medina, waar persoonlijke service hoog in het vaandel staat. Je hoeft niet ver te lopen om Fès el Bali te verkennen, want op loopafstand vind je de prachtige stadspoort Bab Boujloud. Een prima startpunt voor je ontdekkingstocht door de wirwar van straatjes in de medina. Ook zijn vlakbij Dar Dmana diverse gezellige restaurants en barretjes te vinden, waar je aan het eind van de dag alle opgedane indrukken van Fès nog eens even rustig de revue kunt laten passeren. En de volgende dag? Dan begin je de dag goed met een heerlijk, uitgebreid, Marokkaans ontbijt om de rest van de dag deze geweldige stad weer in te duiken. Bekijk de accommodatie hier!

Dar Marjana***

  • Geweldige kleuren in deze prachtige riad
  • Heerlijk ontspannen na een dagje Fès

In de medina van Fès vind je de sfeervolle en charmante riad Dar Marjana. Dit pareltje is een prachtige plek om te verblijven. Na een heerlijk ontbijt wacht Fès om ontdekt te worden. En na een lange dag is het heerlijk ‘thuiskomen’ in een oase van rust en luxe. Neem een duik in het zwembad, kies voor een ontspannende hamam behandeling of relax op het dakterras.

Onbezorgd genieten

  • Local, man, olijven, Fes, Marokko
  • Straten in Fes, Marokko
  • Een veelkomend straatbeeld in Fès

Wil je echt onbezorgd genieten? Ga dan voor onze special: Stedentrip Fès! Tijdens deze leuke trip maak je uitgebreid kennis met de oudste Koningsstad van Marokko. Op dag 2 ga je met een gids op pad door de stad langs onontdekte plekken. Zie werklieden de mooiste dingen maken, snuif de geuren op van oud hout en je hebt de buitenkans om deel te nemen aan een traditionele theeceremonie in een privéhuis.

Maar niet alleen Fès, ook een kennismaking met de Marokkaanse gebruiken komen tijdens deze stedentrip aan bod. Zo is ook een bezoek aan de hamam met een heerlijke hamam behandeling en een massage bij deze reis inbegrepen. Daarnaast duik je ook zelf de keuken in tijdens een kookworkshop en leer je een overheerlijke Marokkaanse maaltijd op tafel te zetten. Maar natuurlijk heb je ook nog genoeg vrije tijd om er zelf op uit te trekken. Slenter door de smalle straatjes van de souk en snuif de geuren van heerlijke kruiden en specerijen op, onderhandel over de prijs van die leuke souvenir, neem een kijkje bij een handwerkplaats en zie de mooiste Koranscholen. Iedere keer als je de hoek om gaat, wachten er weer nieuwe geuren, kleuren en verrassingen. Dat is het leuke aan zo’n medina! Je verblijft 4 nachten in een schitterende, sfeervolle riad midden in de medina. Kortom, dé perfecte manier om Marokko met in het bijzonder Fès te ontdekken!