Kustlijn van Muttrah district, Muscat tijdens zonsondergang, Oman

Vakantie Muscat

De hoofdstad Muscat is een ideaal startpunt voor jouw reis door Oman, maar vanwege de mooie zandstranden ook perfect om je reis af te sluiten. Hier gaat traditionele architectuur hand in hand met bedrijvige souks en schitterende stranden. Gelegen tussen de zee en de bergketens kun je je hier prima een paar dagen vermaken. Kies voor een gezellig stadshotel of een luxe hotel met privéstrand voor de deur. Keuze genoeg!

Lees meer over Vakantie Muscat

Je accommodaties

6x Doen en Zien in de hoofdstad Muscat

's Avonds verlichte Sultan Qaboos Grand Mosque, Muscat, Oman

Als je naar Oman gaat, vlieg je bijna altijd naar de hoofdstad Muscat. Hét startpunt van je rondreis of fly-drive Oman, maar waar moet je dan heen? Wij maakten een lijstje met leuke bezienswaardigheden in Muscat voor je.

1.   Sultan Qaboos Grand Mosque

De indrukwekkende Sultan Qaboos Moskee is zeker een aanrader als je in Muscat bent. Ook als niet-moslim kun je deze schitterende moskee bezoeken. Zorg wel dat je een lange broek en shirt of vestje met lange mouwen draagt, en vrouwen dienen een hoofddoek te dragen dus neem een sjaal mee.

Het is de grootste en indrukwekkendste moskee van het land. De moskee werd in 2001 geopend en is gemaakt van zandsteen en marmer. De koepel, ingelegd met een gouden mozaïek, is in de avonds schitterend verlicht. Vooral de grote, mannelijke gebedsruimte is zeer indrukwekkend. Deze ruimte is enorm en biedt plaats aan zo’n 20.000 mensen. Op de vloer ligt een gigantisch kleurrijk tapijt (4263 m2) waar zo’n 4 jaar aan gewerkt is door 600 wevers en aan het plafond hangt een immense 14 meter lange kristallen kroonluchter met meer dan een duizend lampjes. Veel marmer siert de buitenruimtes. Alle doorkijkjes maken het een fotogeniek geheel.

Tips voor je bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque:

  • Op vrijdag is de moskee gesloten, de overige dagen kun je de moskee van 08.00 tot 11.00 uur bezoeken. Wij raden je aan om op tijd te gaan.

  • Draag kleding tot je enkels en polsen en zorg ook dat je geen laag decolleté hebt.   

  • Draag een hoofddoek als vrouw.

  • Gemakkelijke schoenen kunnen handig zijn, want in de gebedsruimten moet je de schoenen uittrekken.

  • De toegang is gratis, maar neem eventueel wat geld mee voor het geval je gepaste kleding moet huren.

2.      Shoppen in de Muttrah souq

Voor leuke souvenirs zit je in de Muttrah souq goed. Slenter door de smalle gangetjes en laat de geuren en kleuren op je afkomen. Hier vind je van alles: sieraden, specerijen, tapijten, lampen, khanjars (traditionele dolken), traditionele kleding; noem het maar op. Afdingen hoort er hier ook zeker bij.

3.      Al Alam Palace en de nabij gelegen Al Mirani en Al Jalali forten

Het Al Alam Palace werd in 1972 door Sultan Qaboos gebouwd. De sultan ontvangt hier zijn gasten tijdens officiële bijeenkomsten en ceremonies. Helaas is het gebouw niet voor publiek geopend en kun je het paleis dus niet van binnen bezoeken, maar de pracht en praal aan de buitenkant maken het de moeite van een stop waard.
Vlakbij het paleis torenen de imposante forten Al Mirani en Al Jalali hoog boven alles uit. Beide verdedigingswerken zijn rond 1580, tijdens de Portugese bezetting, gebouwd.

4.      Royal Opera House

Het Royal Opera House is een prachtig gebouw. Het lijkt misschien een relatief oud gebouw dat er al jaren staat, maar eigenlijk is het nog vrij recent. Pas in 2011 is het geopend. Ook als je niet zo’n fan bent van opera is een bezoek aan het Royal Opera House een aanrader. Ook voor andere voorstellingen kun je hier terecht. Wat dacht je van klassieke muziek, jazz of
ballet? De ambiance alleen al maakt het een bijzonder bezoek.

5.      Slenteren over de Corniche

Een wandeling over de Corniche is een aanrader. Hier staan enkele van de mooiste en oudste huizen van de stad, uitkijkend over zee. Ook vind je hier de Lawati moskee met zijn mooie blauwe minaret en prachtig gedecoreerde koepel.
’s Avonds komt de lokale bevolking hier om te genieten van de frisse zeelucht, een gezellige plek om je tussen de locals te begeven. Ook vind je een aantal goede restaurants rondom de Corniche. Ook ’s ochtends vroeg is een leuk tijdstip om hier te zijn, wanneer de bedrijvige haven het terrein is van de vismarkt.

6.      Brede zandstranden

Natuurlijk kun je van alles bezoeken in Muscat maar wat is een betere afsluiter dan heerlijk relaxed op je strandbedje neer te ploffen. Een aantal hotels hebben een eigen privéstrand voor de deur waar het prima vertoeven is. Mooie brede zandstranden, een goed boek en lekker drankje erbij. Ultiem genieten en een heerlijke afsluiter van je dag in Muscat of misschien wel van je rondreis door Oman.