Blog: 2025, het jaar om het noorderlicht te bekijken!

Altijd al het noorderlicht willen bekijken? Nu is je kans! Volgens een voorspelling van NASA (Artikel van: National Geographic) kun je dit jaar en volgend jaar steeds vaker het Noorderlicht waarnemen in het Noorden. Je zou denken dat je het noorderlicht het best kan zien in de winter, door de langere dagen, maar dit is niet direct waar. De poollichten zijn over het algemeen vaker te zien tussen de maanden maart en oktober, door de stand van de aarde.

Wanneer is het noorderlicht?

Maar waarom is 2025 het beste jaar voor het noorderlicht? De zon is bijna aan het eind van zijn 11-jarige cyclus, zonnecyclus 25. Dit betekent ook dat er een nieuwe cyclus voor de deur staat. Tijdens de transformatie van oud naar nieuw is de zon op zijn hoogtepunt; hierdoor is het noorderlicht het beste te zien, en niet alleen in het Noorden! Doordat er meer energie vrijkomt dan normaal, wordt de poollichtzone dikker en breidt het zich uit, waardoor de poollichten ook in andere landen te zien zijn.


De verandering van de zonnecyclus zal plaatsvinden in juli 2025. Door deze verandering zijn er in deze maand meer poollichten te zien dan in andere maanden. Geen tijd in juli? Wees gerust, de komende maanden die leiden naar juli 2025 kun je het noorderlicht ook goed zien.

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het Noorderlicht verschijnt in een regio om de magnetische pool van de aarde, de Noord- en Zuidpool. Deze regio beweegt en verandert vaak; dat hangt af van hoe sterk de zonnewind is. Het Noorderlicht wordt veroorzaakt door die zonnewind. Als de zonnewind meer energie vrijlaat, is het sterker. Hierdoor heb je meer kans om het Noorderlicht waar te nemen. Hoe meer energie, hoe groter de omgeving wordt waar je het Noorderlicht kunt waarnemen.


Het Noorderlicht ontstaat doordat de bovenste laag van de atmosfeer, de magnetosfeer, elektrisch geladen deeltjes van de zon opvangt. Deze deeltjes verplaatsen zich vervolgens naar de lagere plekken van de atmosfeer. Wanneer de geladen deeltjes botsen tegen de neutrale deeltjes van onze atmosfeer, worden deze zo opgewekt dat ze energie uitstralen onder de vorm van licht.

Noorderlicht bekijken

Je moet aan een aantal dingen denken voordat je het noorderlicht wilt gaan bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de lichtvervuiling van de mens, ook moet het weer goed zijn en de lucht helder. Tot slot moet je je op een goede locatie bevinden. Het is namelijk niet fijn als je op locatie bent, maar je ziet niets door lantaarnpalen of wolken.

Je hebt verschillende tools om de perfecte avond te creëren waar je alles goed ziet. Denk bijvoorbeeld aan een weerapp. Hier kun je gemakkelijk kijken of het bewolkt is in de omgeving.

Momenteel zijn de activiteiten van de zon hoger dan in de afgelopen 20 jaar, en deze activiteiten blijven alleen maar stijgen omdat we steeds dichterbij de transitie van een nieuwe zonnecyclus komen. Dat betekent meer zonnevlammen en dus dit jaar op reis om het noorderlicht te kunnen zien!