Privé wandelreis Peneda Geres National Park

 1. Portugal
 2. Noord-Portugal
 3. Porto
 • Portugal wandelen
 • Portugal wandelen
 • Portugal wandelen
 • Portugal wandelen
 • Portugal wandelen
 • 20 foto's
 • Rondreis
 • Kleinschalig
 • Actief
 • Privé wandeltocht door uniek natuurpark
 • Schitterend landschap
 • Verblijf in kleinschalige accommodaties
 • Diverse zwaarte niveaus
 • Bagage wordt vervoerd

Een prachtige tocht door het grootste natuurpark van Portugal, door UNESCO geclassificeerd als Biosfeer Reservaat. Hier in het noordoosten van Portugal wandel je door een authentieke omgeving, waar oude waarden en tradities hand in hand gaan met de ongerepte natuur. Het majestueuze berggebied beslaat een oppervlakte van maar liefst 70.000 hectare en is een van Europa's grootste natuurlijke attract

8 -daags programma
 1. Dag 1 vliegreis naar Porto, Castro Laboreiro
 2. Dag 2 Castro Laboreiro (ca. 11 km kort, ca. 13 km lang)
 3. Volledig 8 daags programma

Over Privé wandelreis Peneda Geres National Park

Algemeen

Een prachtige tocht door het grootste natuurpark van Portugal, door UNESCO geclassificeerd als Biosfeer Reservaat.
Hier in het noordoosten van Portugal wandel je door een authentieke omgeving, waar oude waarden en tradities hand in hand gaan met de ongerepte natuur. Het majestueuze berggebied beslaat een oppervlakte van maar liefst 70.000 hectare en is een van Europa's grootste natuurlijke attracties dankzij het zeldzame en spectaculaire landschap en de enorme variatie aan flora en fauna: de Iberische steenbok, herten, wilde paarden, wolven en roofvogels, maar ook een zee aan pijnbomen, taxusbomen, kastanjebomen, eiken en een keur aan medicinale planten.
Het groene landschap wordt doorsneden door rivieren en afgewisseld met meren en je komt langs schattige bergdorpjes, waar de tijd al heel lang geleden stil lijkt te hebben gestaan. Ervaar het leven van alledag van de locale bevolking, ontdek de enorme granieten maisopslagplaatsen, bezoek de bijenkorven die de befaamde Geres honing produceren, kijk hoe het locale keramiek wordt vervaardigd en geniet van een glas van de beroemde Vinho Verde en een stuk maisbrood. Onderweg kom je ongetwijfeld ook de Cachena koeien tegen die hier vrij door de bergen lopen. Ook de schaapherders met hun kuddes zullen je hartelijk begroeten.
Je reis eindigt in de stadjes Ponte da Barca en Arcos de Valdevez, waar je tussen de middeleeuwse huizen en over eeuwenoude bruggen wandelt. En dat omgeven door de uitgestrekte Vinho Verde wijngaarden.

Je kunt op de meeste dagen kiezen uit een wat korter en een wat langer traject, waarbij de zwaarte varieert van gemiddeld tot soms uitdagend (de langere routes). Reken op aardig wat hoogtemeters. De afstanden variëren van 6 tot 15 kilometer per dag. Zo hou je ook genoeg tijd over voor andere leuke dingen. Het is tenslotte vakantie. Ook handig: je bagage wordt elke dag voor je naar het volgende hotel vervoerd. Onderweg logeer je zoveel mogelijk in kleine, charmante hotels.

Hoogtepunten

natuurpark Peneda Geres
traditionele bergdorpjes
ongerept landschap
adembenemende uitzichten
unieke flora & fauna
locale tradities
Ponte da Barca
Arcos de Valdevez
kleinschalige en charmante hotels

Vluchtinformatie

Je vliegt naar Porto en v.v.

Hotels

Je overnacht in de volgende hotels. Indien een van de genoemde hotels niet beschikbaar is, ontvang je een passend alternatief.

Castro Laboreiro - Castrum Villae Hotel ***
Peneda - Peneda Hotel ***
Soajo - Casas de Soajo Guesthouse ***
Arcos de Valdevez - Ribeira Collection Hotel ****

Goed om te weten

Minimum deelname 2 personen. De prijs bij 1 persoon is op aanvraag.
Je krijgt toegang tot een GPS app, die ook offline is te gebruiken nadat je deze hebt gedownload. Alle informatie over de routedetails, inclusief bezienswaardigheden onderweg.
Neem een powerbank mee om je telefoon onderweg te kunnen opladen.
Je overnacht zoveel mogelijk in kleinschalige hotels en/of statige landhuizen.
Je bagage wordt voor je vervoerd van hotel naar hotel.
Je kunt de reis verlengen met elke accommodatie in Portugal op deze website. Hiervoor kun je contact opnemen met onze reserveringsafdeling via e-mail of telefonisch.
Wijzigingen in het genoemde programma voorbehouden.
Op dag 1 is er om 14.00 uur een gezamenlijke transfer vanaf de luchthaven van Porto naar het startpunt in Castro Laboreiro. Zorg dat je heenvlucht uiterlijk om 12.30 aankomt in Porto. Indien je na deze tijd aankomt, kan er een privé transfer worden geregeld (prijs op aanvraag).

Optioneel bij te boeken (bij boeking doorgeven):
- pakket van 3 proeverijen (wijn, ham, honing) na afloop van de etappes op dag 2, 4 en 6 voor € 100 per persoon totaal
- picknick pakket: 6 lichte lunchpakketten voor € 130 per persoon
- halfpension: 7 diners incl. wijn in het hotel of een nabijgelegen restaurant voor € 350 per persoon

Inclusief

•Retourvlucht Porto
•Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
•7 overnachtingen o.b.v. logies/ontbijt
•Transfers van en naar de luchthaven bij aankomst en vertrek
•In het dagprogramma genoemde transfers tijdens de wandeldagen
•Bagagetransfer tussen de verschillende hotels
•Per reservering: gps-app (downloaden op je eigen telefoon) met alle routedetails van de diverse routes
•Diensten van onze lokale agent in Portugal

Exclusief

•Lokale toeristenbelasting (variërend van gratis tot € 2 per persoon per nacht) in Lissabon, Porto, Cascais, Obidos, Ericeira, Braga, Sintra, Portimao en Faro
•Eventuele toeslagen voor privétransfer(s)
•Overige maaltijden
•Uitgaven van persoonlijke aard
•Fooien
•Reis- en/of annuleringsverzekering
•Bijdrage Calamiteitenfonds
•Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden
•Reserveringskosten
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.

Dagprogramma

Onderstaand dagprogramma is indicatief en naar eigen inzicht in te vullen.

 1. Dag 1 vliegreis naar Porto, Castro Laboreiro
  Na aankomst op de luchthaven van Porto transfer naar Castro Laboreiro, een klein bergdorpje in het natuurpark Peneda Geres. De rit voert over heuvels en bergen en tussen uitgestrekte wijngaarden door, afgewisseld door kleine bergdorpjes. Hier laat je alle dagelijkse drukte achter je en begint een week vol ontspanning. Door een woud van pijnbomen arriveer je tenslotte in het dorpje Castro Laboreiro, gelegen op zo'n 1200 meter hoogte, voor je 1e overnachting. Wandel langs de huisjes in het oude bergdorp, over de Romeinse brug naar de middeleeuwse kerk, de broodovens, de maisopslagplaatsen en de watermolens. Nog hoger ligt het oude fort, waar je na een korte wandeling van een geweldig uitzicht geniet. Bepaald niet het laatste van deze week.
 2. Dag 2 Castro Laboreiro (ca. 11 km kort, ca. 13 km lang)
  De eerste etappe rond Castro Laboreiro voert over fascinerende oude paadjes die vroeger de dorpjes met elkaar verbonden. Het geologische landschap is uniek met ruige stukken graniet en enorme door erosie vervormde rotsblokken. Laag gelegen in het dal zie je de 'inverneiras', de oude dorpjes en beschutte valleien, waar de schaapherders en hun kuddes de koude wintermaanden doorbrengen. Hogerop liggen de 'brandas', de dorpjes waar mens en dier zich ophouden tijdens de hetere maanden. Onderweg verbaas je je over de historische ruïnes, de pracht van de bossen en de begroeiing langs de oevers van de kristalheldere bergbeekjes. Overnachting in Castro Laboreiro.
 3. Dag 3 Castro Loboreiro-Peneda (ca. 9 km kort, ca. 15 km lang)
  Als je vandaag voor de korte route kiest, wordt je na het ontbijt naar het startpunt voor gebracht. De langere route start vanuit je hotel. Er wacht een plezierig en ontspannen traject. Je trekt over de bergen tussen Castro Laboreiro en Lamas de Mouro en geniet van prachtig uitzicht op beide dorpen. De Peneda rivier kronkelt tussen de bomen en door de weilanden, waar je ongetwijfeld oog in oog komt te staan met een kudde Cachena koeien die hier vrijelijk rondgrazen in deze omgeving. Ook zou je de kleine 'garranos' tegen kunnen komen, de wilde paarden die hier in deze regio voor komen. De afdaling volgt de vallei van de Peneda rivier, langs kleine meertjes bergwater, heerlijk om je even op te frissen op een warme dag. Je eindpunt deze dag is het dorpje Peneda, prachtig gelegen tussen de bergen. Je hotel ligt in het centrum, tegen het granieten massief van het dorpje. Geniet van een heerlijke avond. Overnachting in Peneda.
 4. Dag 4 Peneda (ca. 10 km)
  Je begint de dag met een beklimming naar de top van de Meadinha heuvel. Je inspanningen worden beloond met een geweldig uitzicht. Een gevarieerd landschap vol bergen en bossen strekt zich voor je uit. Trek verder over een oude pelgrimsroute of volg het smalle karrenspoor wat wordt gebruikt door door ossen voortgetrokken wagens. Maar je kunt ook kiezen voor een van de vele smalle paadjes die over het granieten berglandschap kronkelen. Het stuk naar de bekende Lagoa de Meadinha rots, middenin een kristalhelder meer gelegen, is verbazingwekkend mooi. Volgens een oude legende zal elke vrouw die er in slaagt een steen bovenop de rots te leggen, snel trouwen..... ook vandaag de dag zijn er vrouwen die hun geluk beproeven. De prachtige afdaling over de groene berghelling brengt je weer terug in Peneda. Overnachting in Peneda.
 5. Dag 5 Peneda-Soajo (ca. 9 km kort, ca. 16 km lang)
  Je loopt de trappen af vanaf het heiligdom van Our Lady of Peneda en vervolgt je weg over het stenen pad langs de rivier. Je passeert kleine dorpjes met schilderachtige stenen huisjes, waar de vriendelijke bevolking je maar wat graag op weg helpt naar Tibo, heuvelop gelegen met het adembenemende panorama bij het Miradouro da Gavieira uitzichtpunt. Als je vandaag voor de korte route kiest, wordt je na het ontbijt naar Tibo gebracht. De langere route start vanuit je hotel. Geniet van het uitzicht op de indrukwekkende Peneda Mountain Range met de dorpjes waar de schaapherders en hun kuddes de winter doorbrengen en van de rivier, die zich slingerend door de groene velden een weg naar beneden baant. Wandel op je gemak verder naar Soajo, een rustiek dorp met een interessante ligging. Slenter door de smalle straatjes met de typische huisjes tot aan de enorme granieten vlakte waar talloze maisopslagplaatsen zijn gebouwd die ook vandaag de dag nog steeds worden gebruikt om de oogsten op te slaan. Overnachting in Soajo.
 6. Dag 6 Soajo (ca. 8 km)
  De route van vandaag neemt je mee over oude paden, de zogenaamde Paths of Bread, Paths of Faith. In oude tijden passeerden hier talloze diepreligieuze pelgrims. Meer recent reden de dorpsbewoners over deze paden met hun door koeien voortgetrokken karren. Eerst op weg om te werken op hun landbouwakkers, later om de maisopbrengst van hun land naar de watermolens te vervoeren. Daarvandaan brachten ze het meel naar de gemeenschappelijke houtovens in het dorp om hun traditionele maisbrood te bakken. Dit brood behoort vandaag de dag tot de beste broden ter wereld. In de middag raden we het facultatieve bezoek aan de bijenkorven van de locale honingproducent, inclusief een proeverij van honing en Vinho Verde wijn, van harte aan. Overnachting in Soajo.
 7. Dag 7 Soajo-Ponte da Barca-Arcos de Valdevez (ca. 6 km)
  Je begint de dag met een transfer naar Ponte da Barca, je startpunt van deze laatste etappe. Ponte da Barca is een schilderachtig stadje met leuke witte stenen huisjes en een mooie middeleeuwse brug, gelegen in het hart van een bloeiende groene regio op de oever van de rivier de Lima. Het is befaamd vanwege de Vinho Verde, geproduceerd in de talloze omringende wijngaarden. Slenter door de straatjes en langs de rivier en vervolg je weg door groene velden en langs kleine boerderijtjes. De kalm stromende Vez rivier zal je begeleiden tot in Arcos de Valdevez, je laatste stop op deze reis. Het is een lieflijk stadje met een mooi historisch centrum en je kunt je hier tegoed doen aan tal van locale lekkernijen, zoals soepen, salades, worstjes, wijn en het befaamde toetje Charutos dos Arcos, een van de 7 wonderen van de Portugese zoetigheden. Overnachting in Arcos de Valdevez.
 8. Dag 8 Terugvlucht vanaf Porto
  Transfer vanuit Arcos de Valdevez naar de luchthaven van Porto en weer terug naar huis.

Anderen bekeken ook