Privé wandelreis Douro wijnregio

 1. Portugal
 2. Noord-Portugal
 3. Porto
 • Portugal fietsen
 • Portugal wandelen
 • De Douro in Noord Portugal
 • Portugal wandelen
 • Portugal fietsen
 • 21 foto's
 • Rondreis
 • Kleinschalig
 • Actief
 • Privé wandeltocht door uniek wijngebied
 • Prachtige natuur
 • Wijndorpjes
 • Inclusief boottochtje op de Douro
 • Verblijf in kleinschalige accommodaties
 • Diverse zwaarte niveaus
 • Bagage wordt vervoerd
 • Volop gelegenheid voor proeverijen

Ontdek te voet de schitterende wereldberoemde wijnregio van de Douro vallei, sinds 1756 de allereerste gecertificeerde wijnregio ter wereld en gerekend tot de 5 beste wijnregio's ter wereld. En daar zijn ze daar best trots op, net als op hun plek op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Je wandelt deze week dus door een in alle opzichten bijzonder gebied. Loop tussen de terrasvormige wijngaarden door

8 -daags programma
 1. Dag 1 vliegreis naar Porto, Sabrosa
 2. Dag 2 Sabrosa (ca. 12 km kort, ca. 16 km lang)
 3. Volledig 8 daags programma

Over Privé wandelreis Douro wijnregio

Algemeen

Ontdek te voet de schitterende wereldberoemde wijnregio van de Douro vallei, sinds 1756 de allereerste gecertificeerde wijnregio ter wereld en gerekend tot de 5 beste wijnregio's ter wereld. En daar zijn ze daar best trots op, net als op hun plek op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Je wandelt deze week dus door een in alle opzichten bijzonder gebied. Loop tussen de terrasvormige wijngaarden door, met veel mankracht uitgehouwen in de rotsen vanaf de rivier tot bovenaan de omringende heuvels, geniet van de rijke locale keuken en proef van de wereldberoemde port en Douro wijnen. En ondertussen geniet je overal van prachtige uitzichten op het landschap.
Je reis start in Sabrosa, een van de meest symbolische stadjes van de regio. Je wandelt over paden door de prachtige natuur en komt langs onbekende plekken zoals het wijndorp Provesende, waar je de meeste statige herenhuizen van de hele Douroregio ziet, en Lalim, een halteplaats op de wijnroute van de Cisterciënzer monniken. In het hart van de Douro ligt Pinhao, waar zich de meeste wijnlandgoederen van de regio op de omringende heuvels bevinden. Loop hier ook even het kleine treinstation binnen en en bewonder de handgeschilderde tegels waarmee het stationnetje prachtig is gedecoreerd. Neem ook een keer de tijd voor een boottripje over de Douro in een rabelo, waarmee in vroeger de tijden de jonge wijnen werden verscheept naar de wijnwarenhuizen in Vila Nova de Gaia bij Porto. In het monumentale stadje Lamego ontdek je de locale mousserende wijn, waarna je over een deel van de Camino de Santiago, de oude pelgrimsroute, richting Regua wandelt, de hoofdstad van de Douro regio. Onderweg heb je volop gelegenheden om de locale wijnen te proeven op diverse wijnlandgoederen die je passeert. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ons speciale wijnproefpakket al van te voren bij te boeken. Dan besluit je vrijwel elke wandeldag met een heerlijke proeverij.

Je kunt op de meeste dagen kiezen uit een wat korter en een wat langer traject, waarbij de zwaarte varieert van licht tot wat meer gemiddeld (de langere routes). Reken wel op wat hoogtemeters op een aantal dagen. De afstanden variëren van 6 tot 20 kilometer per dag. Zo hou je ook genoeg tijd over voor andere leuke dingen. Het is tenslotte vakantie. Ook handig: je bagage wordt elke dag voor je naar het volgende hotel vervoerd. Onderweg logeer je zoveel mogelijk in kleine, charmante hotels.

Hoogtepunten

Douro wijnregio
unieke wijnterrassen
historisch dorp Provesende
Douro rivier
Pinhao
Lamego
Douro cruise in typische rabelo
kleine wijndorpjes
locale tradities
prachtige uitzichten
gelegenheid voor proeverijen onderweg
kleinschalige en charmante hotels

Vluchtinformatie

Je vliegt naar Porto en v.v.

Hotels

Je overnacht in de volgende hotels. Indien een van de genoemde hotels niet beschikbaar is, ontvang je een passend alternatief.

Sabrosa - Casa das Pipas ****
Provesende - Quinta Manhãs Douro ***
Ucanha - Douro Cister Hotel Resort ****
Lamego - Muralha Charm House ***
Cambres - Quinta de Tourais Rural Guesthouse ***

Goed om te weten

Minimum deelname 2 personen. De prijs bij 1 persoon is op aanvraag.
Je krijgt toegang tot een GPS app, die ook offline is te gebruiken nadat je deze hebt gedownload. Alle informatie over de routedetails, inclusief bezienswaardigheden onderweg.
Neem een powerbank mee om je telefoon onderweg te kunnen opladen.
Je overnacht zoveel mogelijk in kleinschalige hotels en/of statige landhuizen, sommige gelegen op een wijnlandgoed.
Je bagage wordt voor je vervoerd van hotel naar hotel.
Je kunt de reis verlengen met elke accommodatie in Portugal op deze website. Hiervoor kun je contact opnemen met onze reserveringsafdeling via e-mail of telefonisch.
Wijzigingen in het genoemde programma voorbehouden.
Op dag 1 is er om 14.00 uur een gezamenlijke transfer vanaf de luchthaven van Porto naar het startpunt in Sabrosa. Zorg dat je heenvlucht uiterlijk om 12.30 aankomt in Porto. Indien je na deze tijd aankomt, kan er een privé transfer worden geregeld (prijs op aanvraag).

Optioneel bij te boeken (bij boeking doorgeven):
- pakket van 5 proeverijen (wijn en éénmaal ook olijfolie) na afloop van de etappes op dag 2, 3, 4, 6 en 7 voor € 155 per persoon totaal
- picknick pakket: 6 lichte lunchpakketten voor € 185 per persoon
- halfpension: 7 diners incl. wijn in het hotel of een nabijgelegen restaurant voor € 440 per persoon

Inclusief

•Retourvlucht Porto
•Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
•7 overnachtingen o.b.v. logies/ontbijt
•Transfers van en naar de luchthaven bij aankomst en vertrek
•In het dagprogramma genoemde transfers tijdens de wandeldagen
•Riviercruise in een rabelo boot op dag 4
•Bagagetransfer tussen de verschillende hotels
•Per reservering: gps-app (downloaden op je eigen telefoon) met alle routedetails van de diverse routes
•Diensten van onze lokale agent in Portugal

Exclusief

•Lokale toeristenbelasting (variërend van gratis tot € 2 per persoon per nacht) in Lissabon, Porto, Cascais, Obidos, Ericeira, Braga, Sintra, Portimao en Faro
•Eventuele toeslagen voor privétransfer(s)
•Overige maaltijden
•Uitgaven van persoonlijke aard
•Fooien
•Reis- en/of annuleringsverzekering
•Bijdrage Calamiteitenfonds
•Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden
•Reserveringskosten
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.

Dagprogramma

Onderstaand dagprogramma is indicatief en naar eigen inzicht in te vullen.

 1. Dag 1 vliegreis naar Porto, Sabrosa
  Na aankomst op de luchthaven van Porto transfer naar Sabrosa, een prachtig wijnstadje omringd door wijngaarden. De rustgevende aanblik van de omgeving is alvast een voorproefje van wat je de komende week te wachten staat in dit prachtige gebied. De transfer op zich is al een belevenis door de prachtige landschappen en uitzichten onderweg als je oostwaarts door de Douro vallei rijdt. Overnachting in Sabrosa.
 2. Dag 2 Sabrosa (ca. 12 km kort, ca. 16 km lang)
  Begin vandaag met een wandeling door het stadje langs de mooie huizen in het centrum, die langzaamaan plaats maken voor het groenen landschap van pijnbomen en wijngaarden. Gedurende de dag volg je oude landelijke paden door het landschap. Je passeert de eerste quintas, de wijnlandgoederen waar de druiven met zorg worden geteeld. De stilte en de rust op deze landgoederen brengt je ver weg van je normale dagelijkse drukte. Heerlijk. Het uitzicht over het wuivende tapijt van weelderige wijngaarden bij Fermentões is werkelijk adembenemend. De Douro regio begint zijn charme aan je te onthullen. Overnachting in Sabrosa.
 3. Dag 3 Sabrosa-Provesende (ca. 10 km kort, ca. 15 km lang)
  Je verlaat Sabrosa over rustiek bestrate weggetjes, die de verbinding vormen tussen de diverse quintas. De terrasvormige wijngaarden die je passeert werden ooit met veel mankracht uit de leistenen rotsen gehouwen. Na het dorpje Celeiros ontvouwt zich het Douro landschap in al zijn glorie: je kijkt uit over talloze heuvels met weelderig groene wijngaarden, terrasvormig bij elkaar gehouden door stenen muurtjes met daarop de namen van de diverse wijnmakers geschilderd. Verderop bij het uitzichtpunt Monte Sao Domingos is het uitzicht ook wel een paar foto's waard. Hier vandaan vervolg je het pad naar Provesende, je eindpunt voor vandaag. Provesende is een historisch wijnstadje vol prachtige herenhuizen met indrukwekkende barokke en neo-klassieke gevels uit de periode tussen de 16e en de 18e eeuw. Geniet hier verder van de geur van het versgebakken locale brood uit de houtoven en bewonder de locale handwerkkunst in een van de vele winkeltjes. Overnachting in Provesende.
 4. Dag 4 Provesende-Pinhao-Lalim (ca. 6 kort, ca. 10 km lang))
  Over een middeleeuwse weg daal je de heuvel af naar de rivier, met altijd maar de terrassen vol wijnranken om je heen. Je eerste bestemming is vandaag Pinhao, het geografische centrum van de Douro regio, en het 'hoofdkwartier' van vel van de beste wijnmakers. Het stadje, gelegen tussen de Douro en de Pinhao rivier, is een van de meest schilderachtige van Portugal. Het treinstation uit de 19e eeuw is een absolute 'must-see'. De decoratie met azulejos, de blauw-witte handbeschilderde tegeltjes die het leven in de regio verbeelden, is werkelijk prachtig. In de middag maak je een boottochtje over de Douro op een traditionele rabelo, waarmee vroeger de vaten vol jonge wijn stroomafwaarts werden verscheept. Nadat je in Pinhao weer van boord bent gegaan, wacht de transfer naar Lalim, een kalm landelijk dorp. Overnachting in Lalim.
 5. Dag 5 Lalim (ca. 12 km kort, ca. 20 km lang)
  Vandaag maak je een rondwandeling rond Lalim over heuvels en door valleien. Op het menu staan vandaag kleine boerderijtjes, dennenbos en schilderachtige dorpjes met granieten huizen langs smalle keienstraatjes. Vanaf de hogere punten heb je vandaag weer een prachtig uitzicht over het landschap met meerdere kleine middeleeuwse bruggen over rivieren en stroompjes. Je passeert het dorpje Lazarim, waarvan het verhaal gaat dat de stenen hier magie uitstralen en worden gebruikt voor hekserij. Dat zie je ook terug in de houten maskers die hier worden gemaakt voor het Carnaval en die bekend staan als de mooiste van hun soort in Portugal. Ze verbeelden duivels, demonen en andere bovennatuurlijke wezens, een uitdrukking van de oude cultuur die in deze regio nog steeds leeft. Een bezoek aan een maskermaker is zeker de moeite waard. Je eindig vandaag, al dan niet behekst, weer in Lalim voor de overnachting.
 6. Dag 6 Lalim-Lamego (ca. 12 km)
  Op naar Lamego. Kuier over smalle paadjes tussen dorpjes, wijngaarden en appelgaarden door. In dit gebied produceerden Cisterciënzer monniken al in de 12e eeuw wijn. Ze bewerkten het land, verbouwden hun druiven en ontwikkelden technieken en tradities om wijn te produceren die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt. In deze regio vind je ook sommige van de beste mousserende wijnen van Portugal. Een goede reden om onderweg ergens aan te schuiven voor een proeverij. Je eindbestemming vandaag is Lamego, met het rijkste architectonische erfgoed van de Douro regio. Uit de middeleeuwen stammen het kasteel, dat uittorent boven de stad, en de prachtige kathedraal met een monumentaal barok trappenhuis. Beklim de 686 treden, omgeven door weelderig begroeide tuinen en rijkelijk gedecoreerd met beelden, obelisken, fonteinen en decoratief betegelde panelen. Overnachting in Lamego.
 7. Dag 7 Lamego-Cambres (ca. 15 km)
  Wandel nog even door Lamego voordat je verder gaat op de route via een deel van de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, de Camino de Santiago. Bijzonder om i n de voetsporen te treden van honderdduizenden pelgrims die hier door de eeuwen heen op hun lange reis naar Santiago liepen. De omgeving is weer prachtig: je wordt omringd door wijngaarden en historische quintas. In dit gebied werden namelijk de allereerste wijngaarden geplant gedurende de 12e eeuw. Plezierige wandelwegen leiden je langs befaamde quintas, waar je natuurlijk de gelegenheid te baat neemt om het een en ander te proeven. Je eindpunt vandaag, en dus ook van deze wandelweek, is Cambres, een stadje omgeven dor een groene deken van wijngaarden, vlakbij Regua, de hoofdstad van de regio. Overnachting in Cambres.
 8. Dag 8 Terugvlucht vanaf Porto
  Transfer vanuit Cambres naar de luchthaven van Porto en weer terug naar huis.

Anderen bekeken ook