Privé wandelreis Wandelen in de Itria Vallei

 1. Italië
 2. Puglia
 3. Bari
 • Wandelen in de Itria vallei
 • Wandelpad onderweg
 • Paard onderweg
 • Lekkere hapjes
 • Treintje
 • 8 foto's
 • Rondreis
 • Actief
 • 8-daagse individuele wandelvakantie
 • Dwars door de Itria vallei en langs duinen
 • Langs magische trulli
 • Door de witte steden Ostuni, Cisternino en Martina Franca
 • Typische lekkernijen en wijn van Puglia

Een wandeltocht in het hart van Puglia. De steden Martina Franca, Locorotondo en Cisternino vormen de oostelijke rand van het Murgia-plateau, grenzend aan de zuidelijke Salento-vlakte. Het Alberobello-gebied maakt de tijdloze magie van deze plaatsen compleet met zijn unieke huizen, de trulli, omringd door wijngaarden en olijfboomgaarden zover het oog reikt. Als je het Murgia-plateau afdaalt, loop

8 -daags programma
 1. Dag 1 Vlucht naar Brindisi, transfer naar Alberobello
 2. Dag 2 Alberobello - Martina Franca (19km, +230m/-210m)
 3. Volledig 8 daags programma

Over Privé wandelreis Wandelen in de Itria Vallei

Algemeen

Een wandeltocht in het hart van Puglia. De steden Martina Franca, Locorotondo en Cisternino vormen de oostelijke rand van het Murgia-plateau, grenzend aan de zuidelijke Salento-vlakte. Het Alberobello-gebied maakt de tijdloze magie van deze plaatsen compleet met zijn unieke huizen, de trulli, omringd door wijngaarden en olijfboomgaarden zover het oog reikt. Als je het Murgia-plateau afdaalt, loop je in het beschermde gebied van het Park Dune Costiere, bereik je de zee en ontdek je Ostuni, een wit dorp tussen heuvels en vlaktes.

Hoogtepunten

De magische Trulli van Alberobello, Unesco Heritage
De witte steden Ostuni, Cisternino en Martina Franca
Ongelofelijk uitzicht op de Itria-vallei
Natuur en geschiedenis van het park Dune Costiere
Proeverij van EVO-olie in de buurt van de oude Via Traiana
Typisch eten en wijn van Puglia

Vluchtinformatie

Je vliegt naar Brindisi en v.v.

Hotels

Je verblijft in onderstaande hotels of gelijkwaardig:
1 nacht Alberobello – Trullidea Resort
2 nachten Martina Franca – Park Hotel San Michele
2 nachten Montalbano – B&B Antica Via Roma of Masseria Borgo Santuri of Masseria De Michele
2 nachten Ostuni – Hotel La Terra

Indien één van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Goed om te weten

• De reis is goed te doen voor iedereen met een minimale training. De lengte van de wandelingen per dag variëren van minimaal 12 tot maximaal 19 km, veelal redelijk vlak en reistijden tussen de 3 en 4,5 uur wandelen. De route slingert zich voornamelijk over onverharde paden en landweggetjes, en zelden, en alleen als het strikt noodzakelijk is, op drukke wegen. We raden aan om comfortabele wandelschoenen te dragen en om een hoed of pet, drinkwater, zonnebrandcrème, zwemkleding mee te nemen en een waterdichte jas in geval van regen.
• Je bagage wordt van hotel naar hotel gebracht, maximaal 1 stuk per persoon met een maximum gewicht van 20 kg (voor extra tassen of gewicht geldt een toeslag). Maak gebruik van de bagage labels voor de herkenbaarheid (klaar staan voor pick-up uiterlijk 08.30 uur, aflevering in het volgende hotel uiterlijk 17.30 uur).
• Bij je vouchers ontvang je van ons informatie over de travel app. Ter plaatse in het eerste hotel ontvang je een up-to-date service lijst, bagage labels, een gedetailleerde routebeschrijving en (alleen in 2023:) openbaar vervoer tickets.

Inbegrepen

Inclusief:
• Retourvlucht Brindisi
• Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
• 7 nachten verblijf op basis van logies/ontbijt
• Openbaar vervoer op dag 3 en 4 (alleen in 2023, in 2024 zijn openbaar vervoer tickets exclusief)
• Diner op dag 4 en 5 (alleen in 2024 en exclusief drankjes)
• Kleine proeverij op de boerderij op dag 6
• Olijfolieproeverij en gids tijdens het bezoek op dag 7
• Gedetailleerde routebeschrijving met plattegronden
• Bagagetransport van hotel naar hotel
• Transfer van en naar het vliegveld op dag 1 en dag 8
• Telefoonassistentie van onze lokale agent tussen 8.00 en 20.00 uur

Exclusief:
• Openbaar vervoer tickets voor dag 3 en 4 (alleen in 2024, in 2023 zijn openbaar vervoer tickets inclusief)
• Overige maaltijden en drankjes
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Toeristenbelasting (ca. € 14,- p.p.)
• Entreegelden
• Bijdrage Calamiteitenfonds
• Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden
• Reis- en annuleringsverzekering
• Reserveringskosten
• Ruimbagage, maaltijden en drankjes aan boord

Dagprogramma

Onderstaand dagprogramma is indicatief en naar eigen inzicht in te vullen.

 1. Dag 1 Vlucht naar Brindisi, transfer naar Alberobello
  Je wandeltocht door Puglia begint vanuit Alberobello. Welkom in de stad met de Trulli, de kenmerkende kegelvormige huizen. De laatste plausibele hypothese leidde tot een verband tussen Alberobello en Harran: in deze oude Turkse stad aan de grens met Syrië lijken typische huizen opvallend veel op de trulli van Alberobello. Om meer te weten te komen over de geschiedenis en legendes met betrekking tot de trulli, raden we je aan een bezoek te brengen aan het Museum of the Territory ‘Casa Pezzolla’.
 2. Dag 2 Alberobello - Martina Franca (19km, +230m/-210m)
  De eerste etappe van deze wandeltocht door Puglia gaat naar het zuiden over landweggetjes en uitgestrekte zacht glooiende paden.
  Geniet van het uitzicht en de natuur van Bosco Selva, een zeldzaam voorbeeld van het uitgestrekte eikenbos dat ooit de hele omgeving bedekte. Volg de route richting Martina Franca, tussen de hoge droge stenen muren die typisch zijn voor dit gebied, en langs weilanden die nog steeds oude trulli bewaren, ga je naar Monte San Martino om het elegante oude stadscentrum van Martina Franca te bereiken, een levendig voorbeeld van Puglia Barokke kunst.
  Overnachting in Martina Franca.
 3. Dag 3 Martina Franca - Locorotondo - Cisternino - Martina Franca (13km, +200m/-130m)
  Vroeg in de ochtend bereik je met een korte openbare transfer Locorotondo. De naam van het dorp herinnert aan de karakteristieke vorm van het historische centrum: een reeks witte huizen in concentrische ringen. De gronden hier zijn gewijd aan de teelt van wijnstokken die wijnen van hoge kwaliteit opleveren, zoals de Locorotondo Doc. Na een bezoek aan de oude stad kom je weer op het spoor van je wandeltocht, die nu langs het aquaduct van Puglia loopt, het langste van Europa. Het laatste stuk brengt je naar Cisternino, een charmant dorpje dat bekend staat om de witheid van zijn huizen en om zijn ‘fornelli’, een soort slagerijen/restaurants, waar je persoonlijk de stukken vlees kunt kiezen die ter plaatse voor je worden gegrild.
  Openbaar vervoer naar Martina Franca en overnachting.
 4. Dag 4 Martina Franca - natuurpark Dune Costiere (13km, +150m/-400m)
  Korte busrit naar Cisternino. Terug op de wandelroute klim je langs de oostelijke hellingen van de Itria-vallei tot je bij het Regionaal Natuurpark Dune Costiere komt, een van de meest interessante beschermde gebieden van Zuid-Italië vanwege de vele natuurlijke habitats en plaatsen van historisch belang: zo is er nog steeds een spoor van de oude Via Traiana.
  Als je het agrarische dorp Montalbano doorkruist, bereik je de dolmen, een megalithisch monument verborgen tussen oude olijfbomen en ooit gebruikt voor esoterische rituelen die heel gewoon waren onder de oude bewoners van dit land.
  Overnachting in Montalbano.
 5. Dag 5 Natuurpark Dune Costière (18km, +110m/-110m)
  Je hebt een volledige dag nodig om dit park en zijn vele schoonheden te ontdekken. Een luswandeling brengt je tussen olijfbomen die duizenden jaren oud zijn, en laat je fossiele duinen van dichtbij bekijken, getuigen van de verschuiving van de zeespiegel in de loop van de millennia.
  Steek eindeloze weiden over die worden omlijst door de canyons die oude grotten verbergen. Tussen de fossiele duinen en de nieuwe vind je het wetland van de rivier de Morelli, gekenmerkt door de aanwezigheid van zoet water waar al sinds de 19e eeuw wordt gevist op paling.
  De weg terug naar de boerderij gaat over dezelfde onverharde wegen, waarbij je de zee achter je laat en verder gaat naar het imposante massief van Murgia om opnieuw Montalbano te bereiken, waar je weer zult overnachten.
 6. Dag 6 Park Dune Costiere – Ostuni (13km, +240m/-120m)
  Verlaat Montalbano. Na een korte proeverij in een door een familie gerunde boerderij, vervolg je je weg door het bos, klim langzaam naar het oude dorp La Terra, de hoogste en meest karakteristieke heuvel van Ostuni.
  Wanneer je tussen de olijfbomen de witte omgekeerde kegel van Ostuni kunt zien, dan bevind je je in de buurt van het archeologische park van Santa Maria di Agnano, een site van uitzonderlijke historische waarde waar een jonge vrouw uit het paleolithische tijdperk werd gevonden. Getuigenissen van deze ontdekking worden bewaard in het Museo Civico in de buurt van de prachtige kathedraal.
  Overnachting in Ostuni.
 7. Dag 7 Oude Masseria en terug naar Ostuni (12km, +160m/-160m)
  Na het ontbijt brengt een kort pad, voornamelijk over onverharde wegen, bergafwaarts in de richting van de zee, je terug naar het natuurpark Dune Costiere. Dit beschermde gebied tussen Ostuni en Fasano, met zijn talrijke natuurlijke habitats, oude olijfgaarden, de historische masseria-boerderijen en ondergrondse oliemolens, speelt een belangrijke rol in de bescherming van het milieu en relevante duurzame economische ontwikkeling.
  Bij het bereiken van een oude boerderij kun je echte extra vergine olijfolie proeven, een ondergrondse oliemolen bezoeken waarvan wordt gezegd dat deze dateert uit de Romeinse tijd en daarvoor, het privémuseum en de kleine 18e-eeuwse kerk met zijn altaar gemaakt van lokale Lecce-steen. De olijfbomen wachten nu op internationale erkenning door een mogelijke toekomstige inschrijving op de Unesco Werelderfgoedlijst.
  Loop terug naar Ostuni en volg hetzelfde korte pad. Overnachting in Ostuni.
 8. Dag 8 Ostuni – Brindisi, terugvlucht
  De laatste dag van je reis is helaas alweer aangebroken. Je hebt vandaag dan ook een transfer terug naar de luchthaven.
  Als je tijdens deze laatste dag van je Puglia-wandeltocht nog tijd hebt, raden we je aan om willekeurig door het doolhof van kronkelende straatjes van de oude stad te slenteren, op zoek naar een souvenir van je verblijf. Misschien iets van olijfhout, gemaakt door de sterke handen van geduldige ambachtslieden?

Anderen bekeken ook