Uitzicht op de huisjes in Polignano Mare in Puglia Italie

Vakantie Puglia

Nog een stukje écht Italië, zo kun je Puglia het beste omschrijven. Het is niet overlopen door toeristen en de Italianen zelf weten de kust in de zomer ook zeker te vinden. Behalve een prachtig blauwe, heldere zee, zandstranden afgewisseld met ruige rotsen is Puglia vooral een lieflijk binnenland waar prachtige wijngaarden worden afgewisseld door rode aarde beplant
met oneindig veel olijfbomen. Niet voor niets staat deze regio bekend om haar uitstekende wijnen én olijfolie extra vergine. De keuken is uitstekend en lekker zomers met veel vis, salades en frisse pasta’s. Ontdek Puglia en bekijk onze bijzondere reizen.Lees meer over Vakantie Puglia

10 redenen voor een vakantie naar Puglia

Trulli in Alberobello - Puglia - Italie

1 Wandelen of fietsen in Puglia

Puglia leent zich uitstekend voor een 'actieve' vakantie -ook voor de wat minder sportievelingen- het gebied is heuvelachtig maar haast nergens bergachtig en wat is er heerlijker dan het land op de fiets of te voet te ontdekken. We hebben de mooiste wandel- en fietsroutes voor je uitgestippeld.

2 De keuken van Puglia

In Puglia wordt gebruik gemaakt van veel natuurlijke ingrediënten. Venkel, paprika en aubergine worden veel gebruikt. De 'cucina povera' (arme keuken) is gevormd door vaak gebruik aan voedsel, maar daarom niet minder interessant. Behalve vlees is de streek vooral bekend vanwege de overheerlijke verse vis. Daarnaast is de extra vergine olijfolie uit Puglia natuurlijk wereldberoemd, evenals de vele wijnen.

3 Eeuwenoude olijfbomen

Miljoenen olijfbomen staan er in Puglia! Waarvan vele eeuwenoud zijn. Ze zijn gevormd door jarenlange seizoenen, wind, zon en snoeien. Niet voor niets komt hier de beste olijfolie vandaan.

4 Prachtige kust bij Otranto

Otranto is het meest oostelijke stadje van Italië. Door de eeuwen heen was dit een grens tussen oost en west en vele malen veroverd geweest door de passanten over zee. Behalve een prachtig stadje is de kust hier adembenemend mooi en leent zich bij uitstek om via fiets of te voet te ontdekken.

5. Vriendelijke bewoners

De inwoners van Puglia zijn van oudsher een van de armste van Italië. Dit 'vergeten' stukje land is daarom niet minder interessant en de bewoners zijn juist bijzonder gastvrij.

6. Trulli en meer...

Natuurlijk staat Puglia bekend vanwege de typische trulli, de kleine witte huisjes met conische daken. Maar behalve de trulli van Alberobello zijn er prachtige vaak witte steden als Ostuni, dat ook bekend staat als de 'witte parel' en vele andere authentieke dorpjes ver weg van het massatoerisme.

7. Prachtige steden Lecce en Bari

Bezoek de barokstad Lecce en kijk je ogen uit. Behalve de kunst en architectuur is het ook een hele sfeervolle stad met gezellige pleintjes en terrassen. Vooral een bezoekje vroeg in de ochtend of laat in de namiddag is aan te raden. Ook Bari is verrassend sfeervol. Behalve de haven zijn er vele goede restaurants en ook hier is het massatoerisme niet doorgedrongen. Je kunt gratis deelnemen aan een walking tour onder leiding van lokale gidsen en leer je de stad kennen als een 'Barese'.

8. Lang vakantieseizoen Puglia

Bij uitstek is Puglia geschikt voor een vakantie in het voor- of naseizoen. Uiteraard ook in de zomermaanden, maar met name in augustus weten de Italianen zelf de weg te vinden naar de prachtige regio en het landschap is juist aantrekkelijk in het voor- en najaar en minder warm.

9. Oneindige kust en helderblauwe zee

Honderden kilometers kust maken de keuze voor een dagje strand te over. Afhankelijk van de wind kun je je keuze voor het strand bepalen: ga je voor de Adriatische kust of de Ionische kust. In het zuiden vind je een helderblauwe zee en afwisselende zandstranden met kiezel- en rotsstranden. Waar ook in Puglia, de zee is adembenemend mooi.

10. Bezoek Matera net over de grens in Basilicata

Als je kiest voor een vakantie naar Puglia is het zeer de moeite waard om een dagje naar Matera te gaan. Deze stad in de regio Basilicata, gebouwd in grotten, is adembenemend mooi en zeer indrukwekkend. Bij onze rondreizen Puglia wordt Matera vaak gekoppeld aan de reis.