Fly-drive Kreta - In de voetsporen van Koning Minos

 1. Griekenland
 2. Kreta
 3. Heraklion
 • Kreta - Knossos
 • Kreta - Kerkje Lassithi hoogvlakte
 • Fly-drive Kreta - In de voetsporen van Koning Minos
 • Kreta - Lassithi
 • Chapel in the mountains
 • 13 foto's
 • Zonvakantie
 • Fly-drive
 • Minoïsche paleizen
 • Pittorekse bergdorpjes
 • Prachtige natuur
 • Tijden van weleer komen weer tot leven

Tijdens deze fly-drive nemen we je mee in de voetsporen van koning Minos, de koning die Kreta al zo’n 4000 jaar voor Chr. op de kaart zette. De Minoïsche opgravingen nemen je mee naar lang vervlogen tijden en laten je zien hoe hoogstaand de Minoïsche cultuur toen al was. Je kunt niet alleen het bekende paleis Knossos bezoeken maar ook de buiten verblijven in Malia en Festos. Je moet zeker naar het

8 -daags programma
 1. Dag 1: Heenvlucht naar Heraklion – Kreta
 2. Dag 2: Heraklion – wijngaard – Gortys – Festos - Heraklion
 3. Volledig 8 daags programma

Over Fly-drive Kreta - In de voetsporen van Koning Minos

Algemeen

Tijdens deze fly-drive nemen we je mee in de voetsporen van koning Minos, de koning die Kreta al zo’n 4000 jaar voor Chr. op de kaart zette. De Minoïsche opgravingen nemen je mee naar lang vervlogen tijden en laten je zien hoe hoogstaand de Minoïsche cultuur toen al was. Je kunt niet alleen het bekende paleis Knossos bezoeken maar ook de buiten verblijven in Malia en Festos. Je moet zeker naar het archeologisch museum in Heraklion gaan, waar veel opgravingen uit de Minoïsche periode te zien zijn. Indrukwekkend is ook de sieraden collectie uit die periode, zo verfijnd en elegant, dat je ze tegenwoordig graag zou dragen. Maar er is ook volop gelegenheid om het indrukwekkende achterland van Kreta te verkennen, bergen, hoogvlaktes, olijf- en wijngaarden en een bijzondere bloemenpracht. In dit achterland authentieke dorpjes, waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. Maak kennis met de lokale bevolking waarbij het spreken van de Griekse taal geen rol speelt, een glimlach, je handen en voeten en het gesprek komt al op gang...
De Kretenzers zullen je verrassen met hun gastvrijheid en zullen het leuk vinden als je de Kretenzer keuken wilt proberen. De Kretenzer keuken lijkt erg op de Griekse, maar is uitgebreider en er wordt veel met lokale kruiden gekookt. Vol trots spreken de Kretenzers over het Kretenzer dieet en uit onderzoek blijkt dat de Kretenzers het laagste sterftecijfer in Europa hebben. Laat je inspireren door de vele smaken tijdens je ontdekkingstocht over Kreta.

Hoogtepunten

Knossos
Archeologisch museum
Wijngaard
Gortys
Lassithi hoogvlakte
Sitia
Vai palmenstrand
Toplou klooster
Kritsa
Spinalonga

Vluchtinformatie

Je vliegt naar Heraklion en retour

Huurauto

Tijdens deze fly-drive heb je vanaf dag 1 t/m dag 8 een huurauto tot je beschikking . Autohuur cat. YV Fiat Panda of gelijkwaardig van Sunny Cars van de dag van aankomst tot vertrek o.b.v. all-inclusive pakket (alle verzekeringen, geen eigen risico, 2e bestuurder gratis); ophalen/inleveren op de luchthaven.

Minimum deelname

Voor deze reis geldt een minimaal aantal deelnemers van 2

Hotels (kijk voor de beschrijvingen onder het dagprogramma)

De reis is gebaseerd op 3* of 4* categorie hotels in:

Heraklion – 2 nachten tussen Ammoudara en Hersonissos
Ierapetra – 1 nacht in de omgeving van Ierapetra
Sitia – 1 nacht in de omgeving van Sitia
Agios Nikolaos – 2 nachten in de omgeving van Agios Nikolaos
Heraklion – 1 nacht tussen Ammoudara en Hersonissos

Na boeking wordt bekend welke hotels zijn geboekt.

Verzorging

De verzorging tijdens deze fly-drive is op basis van logies/ontbijt.

Inclusief

- Retourvlucht Heraklion
- Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
- Autohuur cat. YV Fiat Panda of gelijkwaardig van Sunny Cars van de dag van aankomst tot vertrek o.b.v. all-inclusive pakket (alle verzekeringen, geen eigen risico, 2e bestuurder gratis); ophalen/inleveren op de luchthaven.
- 7 overnachtingen zoals in programma aangegeven op basis van logies/ontbijt
- Assistentie van onze lokale agent
- Bijdrage Calamiteitenfonds
- Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden
- Reserveringskosten

Exclusief

In Griekenland betaal je toeristenbelasting, die je ter plaatse in het hotel/appartement betaalt. De hoogte is afhankelijk van het aantal sterren van je accommodatie.
Voor een 1 en 2 * hotel betaal je € 1,50 per kamer per nacht.
Voor een 3* hotel betaal je € 3,- per kamer per nacht..
Voor een 4* hotel betaal je € 7,- per kamer per nacht.
Voor een 5* hotel betaal je € 10,- per kamer per nacht.

- Uitgaven van persoonlijke aard
- Reis- en annuleringsverzekering
- Ruimbagage, maaltijden en drankjes aan boord

Dagprogramma

Onderstaand dagprogramma is indicatief en naar eigen inzicht in te vullen.

 1. Dag 1: Heenvlucht naar Heraklion – Kreta
  Na aankomst op de luchthaven van Heraklion neem je de huurauto in ontvangst en rijd je naar je hotel in of in de omgeving van in Heraklion waar je 2 nachten verblijft op basis van logies/ontbijt. Afstand ca. 5 km.
  Afhankelijk van je aankomsttijd op Kreta is er nog tijd om de stad Heraklion en Knossos te verkennen. Heraklion is de grootste stad van het eiland en tevens de hoofdstad. In de Minoïsche periode bestond Heraklion nog niet, toen was Knossos de belangrijkste stad van de regio. Heraklion kreeg pas een belangrijkere naam toen het Venetiaanse koninkrijk in 1204 de stadsrechten kocht en heette toen Candia. Tegenwoordig herinneren de stadsmuren en de Venetiaanse haven nog aan die periode. Daarna volgden 2 eeuwen van Ottomaanse overheersing en begin vorige eeuw veranderde de naam Candia in het huidige Heraklion. Vandaag kun je een van de hoogtepunten van Kreta bezoeken; Knossos. Tien eeuwen lang was Knossos de grootste en eerste stad van Griekenland en zelfs heel Europa. Je kunt hier nog de overblijfselen van het paleis van Koning Minos bezoeken, de villa’s, het theater, de graven en de grote kruiken die destijds voor olijfolie gebruikt werden. Hier zijn ook diverse mythes geboren, zoals die van de Minotaurus, half mens, half stier die in het labyrint van koning Minos leefde. Tijdens je rondgang zul je je realiseren hoe ver Knossos destijds zijn tijd vooruit was, want waar ter wereld had met men al badkamers met zitbaden met muurschilderingen van dolfijnen? Waar had men al een waterleidingsysteem met drie toevoeren, een voor drinkwater, een voor regen- en een voor afvalwater? Bezoek daarna het archeologisch museum en die hoge ontwikkeling wordt alleen nog maar duidelijker, want hier zijn veel opgravingen uit de Minoïsche periode te zien. De verfijnde muurschilderingen, de bekende beeldjes zoals de slangenkoningin en de indrukwekkende sieraden die tegenwoordig niet zouden misstaan.
 2. Dag 2: Heraklion – wijngaard – Gortys – Festos - Heraklion
  Na het ontbijt kun je richting Gortys rijden in zuidelijke richting. Onderweg passeer je Dafnes, een dorpje dat in een bekend wijngebied ligt. Je kunt hier een bezoekje brengen aan een bekend wijnhuis met gerenommeerde wijnen; de Douloufakis wijngaard, waar de derde generatie wijnboer de oude traditie van zijn familie voortzet. Vanaf mei zijn er dagelijkse rondleidingen om 10, 12 en 14.00 uur, waar je een uitleg over hun wijnen krijgt en ook kunt proeven. Gortys bloeide in de Romeinse periode op en groeide uit tot de Romeinse hoofdstad van Kreta. Je kunt hier nog de overblijfselen van de Agios Titos basiliek bekijken, Titos begeleidde de apostel Paulus toen deze in 59 na Chr. Kreta bezocht. Maar het belangrijkste in Gortys is het Odeion, een overdekte muziektempel met inscriptie, ook wel het stadsrecht van Gortys genoemd. Daarnaast zijn er verschillende tempels opgegraven en een goed bewaard amfitheater. Verder kun je Festos in de Messara vallei bezoeken, het toenmalige buitenverblijf van koning Minos, waar de schijf van Festos is gevonden, met een prachtig hiërogliefenschrift en tegenwoordig in het museum van Heraklion te bewonderen. Je kunt hier het theater, het binnenhof en de kamer van de koningin bezoeken. Overnachting in of in de omgeving van Heraklion op basis van logies/ontbijt. Afstand: ca. 145 km.
 3. Dag 3: Heraklion – Lassithi hoogvlakte - Ierapetra
  Na het ontbijt verlaten we de stad en rijden in oostelijke richting Malia om daarna af te slaan richting de Lassithi hoogvlakte. Landschappelijk een prachtige route door een hoogvlakte die vroeger gekenmerkt was door de vele windmolentjes die voor de boeren het water uit de grond pompten, tegenwoordig staan de molentjes er slechts ter decoratie. Je zult veel authentieke dorpjes passeren zoals het dorpje Psichro, waar zich de grot van de god Zeus bevindt. De mythe zegt dat Zeus hier geboren is, je kunt deze nog bezoeken. Maak een stop onderweg in een van de dorpjes en probeer in de lokale taverne de Kretenzer specialiteiten. Lukt het niet om van de kaart te bestellen, loop dan rustig de keuken in, neem een kijkje in de potten en pannen en wijs je favoriete keuze aan. Gewoon op z’n Grieks. Bij het dorpje Mirtos houd je richting Ierapetra aan de meest zuidelijke stad van Kreta. De omgeving rond Ierapetra is een vruchtbaar landbouw gebied van Kreta, veel tomaten en komkommers komen hier vandaan en ooit heeft een Nederlander de boeren hier geleerd dat als ze kassen bouwden ze zelfs in de winter heerlijke tomaten konden verkopen. Geen glazen (te duur) maar plastic kassen hebben jarenlang het beeld in de regio bepaald. Overnachting in Ierapetra of directe omgeving op basis van logies/ontbijt. Afstand: ca. 140 km.
 4. Dag 4: Ierapetra – Kato Zakros – Vai – Moni Toplou - Sitia
  Vandaag kun je het Minoische paleis in Kato Zakros bezoeken, het kleinste van de vier die op Kreta zijn gevonden. Zakros was een belangrijke handelshaven in die periode en in de rondom liggende huizen zijn veel kristallen voorwerpen gevonden die in het museum van Heraklion te bezichtigen zijn. Tegenwoordig is Zakros een klein dorp met enkele tavernes en een mooi strand. Je vervolgt de route in noordelijke richting naar Vai, bekend om het palmenstrand. Het aangrenzende palmenbos is een beschermd natuurgebied. Maak een stop bij het restaurant en proef een lokale specialiteit op het terras of neem een duik in het water vanaf het mooie zandstrand. Voor dat je richting Sitia rijdt is het leuk om nog een bezoek aan Toplou klooster te brengen. Het klooster wordt omringd door een soort vestingmuur en heeft een hoge klokkentoren die je van verre al kunt zien. In het Toplou klooster kun je nog mooie iconen bewonderen uit de Byzantijnse periode. Het klooster wordt nog door monniken bewoond, die tegenwoordig een behoorlijke wijnproductie hebben om in hun onderhoud te voorzien. Overnachting op basis van logies/ontbijt in Sitia of directe omgeving. Afstand: ca. 135 km.
 5. Dag 5: Sitia – Agios Nikolaos
  Vandaag gaan we verder in westelijke richting naar het pittoreske havenstadje Agios Nikolaos. Onderweg kun je een koffiestop maken in het historische stadje Kavousi met een mooi dorpsplein. Het dorp staat ook bekend om een 3300 jarige olijfboom, tegenwoordig een beschermd natuurmonument. Van de vele oude olijfbomen in de omgeving zijn tijdens de Olympische Spelen van Athene de kransen gemaakt voor de winnaars. Kritza is een traditioneel bergdorpje met smalle straatjes en steegjes en Byzantijnse kerkjes. Loop even weg van de hoofdstraat en proef het authentieke sfeertje. Buiten het dorp ligt Panagia Kera een oude Byzantijnse kerk met schitterende oude fresco’s. Overnachting in Agios Nikolaos of directe omgeving op basis van logies/ontbijt. Afstand: ca. 85 km.
 6. Dag 6: Agios Nikolaos
  Agios Nikolaos is een bekende en pittoreske badplaats en heeft een mooi binnenmeer dat omringd wordt door terrasjes en restaurantjes. Vanuit Agios Nikolaos, Elounda en Plaka kun je het lepra-eiland Spinalonga per boot bezoeken, de Venetianen hebben hier een fort gebouwd om het stadje Elounda destijds tegen de Ottomanen te beschermen. Later werd in het fort door de Turken een gevangenis gemaakt, waar gevangenen zaten die zich verzetten tegen de Turkse overheersing. Later werd het door de Kretenzers gebruikt als leprakolonie. Het havenplaatsje Elounda (zo’n 10 km ten noorden van Agios), is bekend van de vroegere tv-serie; Wie betaalt de veerman die grotendeels in Elounda is opgenomen. Hierdoor is eigenlijk het grote toerisme op Kreta ontstaan, iedereen wilde het eiland van de populaire tv-serie bezoeken en de eerste charters vanuit Europa groeiden gestaag. In Elounda vind je veel visrestaurants en vanaf de terrasjes heb je een prachtig uitzicht op het eilandje Spinalonga. Plaka is een klein vissersplaatsje om de hoek bij Elounda en dit dorpje is destijds speciaal gebouwd als toevoer haven om Spinalonga te bevoorraden. Ook hier vind je veel leuke tavernes met mooi uitzicht op Spinalonga. Overnachting in Agios Nikolaos of directe omgeving op basis van logies/ontbijt. Afstand ca. 35 km.
 7. Dag 7: Agios Nikolaos - Heraklion
  Na het ontbijt rijd je richting Heraklion. Onderweg kun je bij Malia het 4e paleis van koning Minos bezoeken. Volgens de mythe heeft hier de broer van Minos, Sarpidon gewoond. Je kunt hier nog de drie binnenplaatsen bezoeken met rondom de kamers en de Loggia.
  Je kunt bij Chersonissos de afslag naar Koutouloufari nemen, een pittoresk dorpje met een leuke ambiance en veel authentieke eethuisjes voor een korte stop. Wil je je laatste avond kennismaken met de Kretenzer keuken, bezoek dan restaurant Peskesi, Kapetan Haralampi 6-8, Heraklion. Tel. (+30) 2810 288887. Waar met verse producten uit eigen tuin het Kretenzer dieet op tafel gezet wordt. Verse producten, goede olijfolie, lokale kruiden staan aan de basis van dit gezonde dieet. Verschillende overheersingen in het verleden zijn de bron van de eeuwenoude recepten. In Peskesi worden bijpassende lokale wijnen geschonken. Ik zeg; smakelijk eten – Kali Orexi! Overnachting op basis van logies/ontbijt tussen Ammoudara en Hersonissos. Afstand: ca. 70 km.
 8. Dag 8: Heraklion – Terugvlucht vanaf Heraklion
  Na het ontbijt is er een einde gekomen aan deze fly-drive in de voetsporen van Koning Minos. Je rijdt terug naar het vliegveld van Heraklion voor je terugvlucht. Eerst de huurauto inleveren en daarna inchecken. Afstand: ca.5 km.

Locatie

Anderen bekeken ook