Kreta

Kreta is het grootste Griekse eiland en ook het meest bezochte, wat niet zo vreemd is, want de mogelijkheden op Kreta zijn zoveel meer dan alleen maar een strandvakantie. Prachtige authentieke bergdorpjes, een mooie natuur, een bergachtig binnenland, uitdagende wandelingen door kloven en een eeuwenoude cultuur zorgen ervoor dat je op Kreta alle kanten uit kunt. Velen denken nog steeds dat Kreta alleen maar massatoerisme kent, maar dat is alleen maar aan de noordoost kant van het eiland. Daar staan vele grote hotels en bieden badplaatsen als Chersonissos een bruisend nachtleven. Maar het zuiden en ook de westkust zijn veel kleinschaliger ontwikkeld en hebben veel meer de oorspronkelijke Griekse sfeer behouden.

Lees meer over Kreta

Je vakanties

Kreta

Sinaasappelen in de boom op Kreta

Bijzonder binnenland Kreta

Het binnenland heeft de laatste jaren veel authentieke hotels gekregen, kleinschalig en landelijk gelegen en vaak in gebouwen met een historie. Deze authentieke accommodaties lenen zich uitstekend om de omgeving te leren kennen, maar vooral ook om een kijkje te nemen in het échte Kretenzer leven. Je kunt vanuit deze hotels prachtige wandelingen maken door de bergen en de bijzondere flora en fauna bewonderen. Cultureel is Kreta een paradijs, want de Minoïsche opgravingen nemen je mee naar lang vervlogen tijden en laten je zien hoe hoogstaand de Minoïsche cultuur al was. Heeft dit je interesse, bezoek dan ook eens het archeologisch museum in Heraklion. Ik keek mijn ogen uit, met name bij de sieraden van zo’n 4000 jaar voor Christus, die zou ik tegenwoordig nog graag willen dragen.

Vriendelijk en gastvrij Kreta

De bevolking op Kreta is bijzonder vriendelijk en gastvrij en is bijzonder chauvinistisch over ‘hun’ pracht-eiland, te vergelijken met de Friezen en de Limburgers bij ons. De Kretenzer keuken lijkt veel op de Griekse maar is uitgebreider door de vele eeuwen oude recepten en er wordt meer gebruik gemaakt van Kretenzer kruiden. Vol trots spreken de Kretenzers dan ook over het Kretenzer dieet. Uit onderzoek blijkt dat de Kretenzers het laagste sterftecijfer hebben, wat zijn wortels heeft in het traditionele mediterrane dieet of zoals de Kretenzer zegt; het Kretenzer dieet. Kretenzer olijfolie, verse groenten, peulvruchten, tijm, basilicum, lekker brood en wijn. Laat je verrassen door de vele smaken tijdens je ontdekkingstocht over Kreta.