Vakantie op Sicilië
De Siciliaanse keuken
De keuken van Sicilië is misschien minder bekend dan de Toscaanse, maar doet er niet voor onder. Heerlijke pasta's, ijs, mierzoete dolci (cannoli) en veel snacks als de 'arancine' zijn typisch Siciliaans. Vele Arabische, Griekse, Spaanse en Franse invloeden hebben ook hun impact op de keuken gehad. Laat je verrassen door bijvoorbeeld de street food in Palermo en de slow foodcultuur die in de binnenlanden van Sicilië terug te vinden zijn. Ook de wijnen zijn erg goed, mede dankzij de vruchtbare grond van de Etna, maar ook de Limoncello wordt hier veel geserveerd.
Geschiedenis van Sicilië
De oudste sporen van mensen op Sicilië dateren van zo'n 2 miljoen jaar geleden, en ooit was het eiland verbonden met Malta. Na het Arabische tijdperk kwamen de Normandiërs, daarna kwam er een Frans bestuur dat weer werd opgevolgd door een Spaans bewind. De Oostenrijkse Habsburgers hebben het geruild voor Sardinië maar wilden er maar wat graag weer van af. Het volk kwam vaak in opstand tegen de regeringen en trokken vaak hun eigen plan of emigreerden naar de Verenigde staten in de periode rond de Eerste Wereldoorlog.
Veelzijdige cultuur op Sicilië
Dankzij de vele eeuwenlange overheersingen heeft Sicilië een rijke, unieke cultuur ontwikkeld. Deze unieke historie is terug te vinden in de Griekse tempels bij bijvoorbeeld Agrigento, de Arabisch-Normandische architectuur in onder andere Palermo, prachtige mozaïeken opgegraven in de Romeinse Villa Romana del Casale in Piazza Armerina.
Natuur Sicilië
Sicilië heeft een heerlijk Middellandse Zeeklimaat waardoor het een vrij lang seizoen heeft. Met name in het voor- en najaar is het er heerlijk vertoeven. De Etna bevindt zich als een bult in het landschap, met veel fruitteelt. In West- en Centraal Sicilië is het landschap heuvelachtig. In de zomer kleuren de heuvels goudbruin, behalve de vele citroen- en sinaasappelvelden.