Kasteel van Grinzane Cavour, Langhe, in Piemonte, Italië

Piemonte

Piemonte is een betoverende regio in Noord-Italië, omgeven door adembenemende bergen en weelderige landschappen. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis, culturele erfgoed en heerlijke keuken. De regio herbergt prachtige steden zoals Turijn, Alessandria, Alba en Asti, die bezoekers verrassen met hun architecturale pracht en levendige sfeer. Of je nu wil genieten van de culinaire hoogstandjes, de rijke cultuur wil verkennen of wil wandelen in de natuur het kan allemaal in deze prachtige regio. Kortom, in Piemonte valt nog genoeg te ontdekken.

Lees meer over Piemonte

Je vakanties

Op vakantie in Piemonte, Italië

Koe op berg in Piemonte

Geschiedenis

De regio Piemonte werd in vroegere tijden geregeerd door Keltische stammen, het Romeinse Rijk en het Huis van Savoye. Hierdoor werd het een knooppunt van belangrijke handelsroutes en politieke macht in het verenigde Italië. Ook speelde deze regio een belangrijke rol bij de industriële ontwikkeling. Het werd een centrum voor de auto-industrie met Fiat als een van de belangrijkste spelers. Tegenwoordig staat Piemonte bekend om zijn adembenemende landschappen, wijngaarden, truffels en gastronomie. Het is een plek waar het oude en het moderne samenkomen.

Natuur

De natuur is adembenemend en divers. De majestueuze bergen (met het leefgebied van bruine beren en wolven), pittoreske valleien, weelderige bossen en heldere meren vullen het landschap. Er zijn prachtige nationale parken met nog echte ongerepte natuur, diepe ravijnen en spectaculaire watervallen en natuurlijk is er het landschap met uitgestrekte wijngaarden. Hier worden de druivensoorten geteeld voor de bekende Barolo- en Barbaresco-wijnen. Daarnaast zijn er de rijstvelden voor de befaamde risottorijst, deze liggen tussen Turijn en Milaan. Het gebied heeft tal van mogelijkheden voor wandel- en fietspaden die je meenemen door deze betoverende landschappen.

Cultuur

De cultuur in Piemonte is doordrenkt van geschiedenis, traditie en kunst. Turijn, Alessandria, Asti en Alba zijn steden die pronken met de prachtige architectuur, charmante pleinen en festivals. Dit zijn de plaatsen waar figuren zoals de schrijver Cesare Pavese en componist Gioachino Rossini hun oorsprong vonden en hun sporen hebben achtergelaten. Ook voor fijnproevers is de regio een walhalla. Hier worden de meest smaakvolle gerechten en wijnen geproduceerd en wat dacht je van de witte truffel, die voornamelijk te vinden is in Alba en wordt beschouwd als een delicatesse van wereldklasse. Culinair genot is een integraal onderdeel van de Piemontese cultuur.