Peloponnesos informatie
De traditionele Griekse keuken
De Peloponnesos wordt gezien als de bakermat van onze geschiedenis en dat geldt ook voor veel Griekse recepten. Op de Peloponnesos kun je nog echt traditioneel Grieks eten, je vindt hier nog authentieke restaurantjes, waar je rustig de keuken kunt inlopen en in de pannen kunt kijken en zo je bestelling doet. Aan de kust heb je een keur van goede visrestaurants, zoals in Gythio waar je inktvis op een tiental manieren kunt eten. Ook vind je op de Peloponnesos de beste Griekse olijven, de Kalamata olijf, genoemd naar de stad Kalamata. Deze zwarte/diep paarse olijf heeft een bijzondere fruitige smaak en smaakt prima bij een glaasje ouzo of tzipouro. Van deze Kalamata olijf wordt ook de beroemde Kalamata olijfolie gemaakt die bekend staat om zijn romige en boterachtige textuur.
Epidaurus
Een van de best bewaarde theaters uit de Griekse oudheid, is het theater van Epidaurus. Het werd in de 4e eeuw voor Christus gebouwd en wordt geroemd om zijn mooie akoestiek. In de zomermaanden komt dit beroemde theater uit de oudheid weer tot leven tijdens het Epidaurus festival. Mocht je in de gelegenheid zijn het theater tijdens de festival maanden te bezoeken, dan is dat absoluut een aanrader. De entourage, de akoestiek in combinatie met de performance maken dit een unieke belevenis.
Monemvasia
In het zuidoosten van de Peloponnesos ligt het vestigstadje Monemvasia gelegen op een schiereilandje. Het stadje is een droom; smalle geplaveide steegjes, Byzantijnse kerkjes, leuke winkeltjes, restaurants en veel terrasjes met panoramische uitzichten. Je hebt het gevoel of je de Middeleeuwen bent binnengelopen, maar het is echt zo mooi en geen droom. In de steegjes zijn veel leuke winkeltjes die Griekse producten verkopen, neem binnen eens een kijkje, laat je adviseren en proef de authentieke smaken. Misschien dat je hier een leuke souvenir voor thuis kunt scoren.