Corfu, Griekenland, blauwe zee en groene heuvels

Corfu

Corfu is het meest noordelijke eiland van de Ionische archipel. Toeristisch is Corfu samen met Rhodos één van de eerste toeristische bestemmingen van Griekenland. Als je met het vliegtuig boven Corfu cirkelt valt meteen het groene karakter van het eiland op, dat fel afsteekt tegen de azuurblauwe zee. Het is dan ook zeker een aanrader om per auto het eiland te verkennen. Beboste heuvels en bergen, pittoreske dorpjes en prachtige strandjes wisselen elkaar af. Een van de hoogtepunten op Corfu vind ik Corfu-stad of zoals de Grieken zeggen; Kerkyra.

Lees meer over Corfu

Je vakanties

Corfu

Een mooie deur met paarse bloemen in Corfu

Kerkyra Corfu

Prachtige gebouwen uit de Venetiaanse tijd, zoals het oude en het nieuwe fort. Het centrale plein is de Esplanade, met het bekende Liston dat de Fransen hebben nagelaten en een kopie van de Rue de Rivoli in Parijs moest worden. Hier zitten tegenwoordig kleine winkeltjes en terrasjes gevestigd en waar altijd een gezellige sfeer is. Het paleis Mon Repos is door de Engelsen gebouwd en hier is prins Philip, de echtgenoot van koningin Elisabeth geboren. Later is het overgegaan naar de Griekse Koninklijke familie, die in 1994 Mon Repos verplicht moesten verkopen wegens grote belastingschuld. Tegenwoordig is in Mon Repos een museum gevestigd. Persoonlijk vind ik het Achilleion paleis erg indrukwekkend, gebouwd door de Oostenrijkse keizerin Elisabeth beter bekend als Sissi. Maar ik was als kind ook al een fan van de Sissi trilogie. Na haar dood kwam het paleis in handen van keizer Willem II uit Duitsland.

Kumquat likeur Corfu

Een leuke souvenir op Corfu is de kumquat likeur, gemaakt van de gelijknamige kumquat, een kleine ovale citrusvrucht. Overal zul je flesjes met deze zoete likeur zien staan, maar ook verkopen ze kumquat- marmelade, koekjes en loukoumi, een soort Turks fruit. De keuken op Corfu is erg beïnvloed door de Italiaanse, je komt dan ook veel pastagerechten op Corfu tegen. Een van de specialiteiten is Pastitsada, een stoofschotel van rundvlees geserveerd met een soort grove penne. Bourdeto is een visgerecht waar de naam is afgeleid van het Venetiaanse ‘brodeto’ wat bouillon betekent. De vis wordt gegaard in een tomatensaus, knoflook, ui en veel rode pepers. Heerlijk glas wijn erbij en ik zeg;  Kali Orexi – Smakelijk eten!