Privé wandelreis Pelgrimsroute langs de 'Weg van de Goden': van Bologna naar Florence

 1. Italië
 2. Emilia Romagna
 3. Bologna
 • Wandelen Via degli Dei
 • Panorama Via degli Dei
 • Monzuno Murales
 • Onderweg tijdens je trekking
 • Wandelen in de regen
 • 6 foto's
 • Mooie pelgrimsroute over de Via degli Dei
 • 8-daagse individuele trekking
 • Loop door het prachtige Bologna en Florence
 • Mooie natuur en geschiedenis

Een wandeling van Bologna naar Florence, van Piazza Maggiore naar Piazza della Signoria. Twee mooie en verschillende steden, gescheiden door de betoverende Apennijnen. Perfect om in een rustig tempo ontdekt te worden. Je wandelt op de Via degli Dei, ofwel de Weg van de Goden, langs de Via Flaminia Militare, een oude Romeinse verbindingsweg tussen Toscane en Emilia Romagna. Een reis naar een verget

8 -daags programma
 1. Dag 1 Vlucht naar Bologna
 2. Dag 2 Bologna – Sasso Marconi (21km, +400m/-400m)
 3. Volledig 8 daags programma

Over Privé wandelreis Pelgrimsroute langs de 'Weg van de Goden': van Bologna naar Florence

Algemeen

Een wandeling van Bologna naar Florence, van Piazza Maggiore naar Piazza della Signoria. Twee mooie en verschillende steden, gescheiden door de betoverende Apennijnen. Perfect om in een rustig tempo ontdekt te worden. Je wandelt op de Via degli Dei, ofwel de Weg van de Goden, langs de Via Flaminia Militare, een oude Romeinse verbindingsweg tussen Toscane en Emilia Romagna.
Een reis naar een vergeten wereld: kleine dorpjes, ‘heilige’ bergen en verlaten Apennijnenpassen, valleien en rivieren, vlaktes en bergkammen, waarbij alles in een rustig tempo gaat.

Hoogtepunten

Loop door het prachtige Bologna en Florence
Paden door eeuwenoude beuken- en kastanjebossen
De stenen torens van Monte Adone
Het Toscaanse heiligdom van Montesenario
Fiesole en het archeologische gebied
Lokale specialiteiten uit Toscane en Emilia Romagna

Vluchtinformatie

Je vliegt heen naar Bologna en terug vanaf Florence.

Hotels

Je verblijft in eenvoudige bed & breakfasts en 3-sterren hotels, zoals hieronder aangegeven of gelijkwaardig:
1 nacht Bologna – Hotel University
1 nacht Sasso Marconi – Hotel Ca’ Vecchia
1 nacht Monzuno – Albergo Montevenere
1 nacht Bruscoli – Agriturismo il Passeggere
1 nacht San Piero a Sieve – B&B La Pieve of Hotel Ebe
1 nacht Olmo – Hotel Dino
1 nacht Florence – Hotel Bonafacio of Hotel Arizona

Goed om te weten

• De route is een pelgrimstocht. Dit betekent ook dat je credentials (een soort pelgrimspaspoort) nodig hebt, die wij voor je regelen. In elke accommodatie kun je je paspoort stempelen, een bewijs van je pelgrimstocht. Aan het eind kun je met je gevulde credential bewijs, je ‘officiële souvenir’ van de Via degli Dei ophalen. Meer informatie hierover vind je bij je routebeschrijving.
• Daarnaast kunnen er tijdens de pelgrimstocht langere dagen zijn en verblijf je in eenvoudige accommodaties. Het kan voorkome dat je in je accommodatie in San Pietro a Sieve geen eigen badkamer hebt.
• Deze route gaat langs het oude pad van de Via degli Dei. Het is een pad dat slingert voornamelijk over onverharde wegen, tussen eeuwenoude bossen, piepkleine dorpjes en schitterende vergezichten. De aanwezigheid van beboste gebieden in de route zorgen voor schaduw en milde temperaturen tijdens de zomer en tijdens het voor- en naseizoen kan het wat koeler zijn. Over het algemeen heerst er een droog klimaat, maar de zeldzame regens kunnen onderweg voor overlast zorgen. Houd rekening met de hoogteverschillen tijdens deze route. In principe is de reis geschikt voor iedereen met een goede wandeltraining. De lengte van een wandeldag varieert van 17 tot 30 km per dag, gemiddeld 20 km per dag met een gemiddeld hoogteverschil van 560 meter. Twee van de zes etappes kunnen ingekort worden door gebruik van het openbaar vervoer. We adviseren comfortabele wandelschoenen te dragen, een pet of hoedje mee te nemen, evenals een waterflesje, zonnebrandcrème en een waterdichte jas in geval van regen.
• Je bagage wordt van hotel naar hotel gebracht, maximaal 1 bagage item van 20 kg (in geval van zwaardere of meerdere items geldt een toeslag), herkenbaar aan de bagagelabels die je op dag 1 ontvangt. Deze dient om uiterlijk 8.30 uur klaar te staan.
• Bij de receptie van je eerste hotel ontvang je onder andere een up-to-date servicelijst, bagagelabels, wandelkaart van de Via degli Dei en je pelgrimscredential.

Inbegrepen

Inclusief:
• 7 nachten verblijf op basis van logies/ontbijt
• Privétransfer van en naar de luchthaven op dag 1 en dag 8
• Pelgrimscredential
• Wandelkaart van de Via degli Dei
• Travel app met kaarten, routes en routenotities
• Bagagetransport van hotel naar hotel
• Telefoonassistentie van onze lokale agent tussen 8.00 en 20.00 uur

Exclusief:
• Overige maaltijden en drankjes
• Toeristenbelasting
• Entreegelden
• Fooien
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Bijdrage Calamiteitenfonds
• Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden
• Reis- en/of annuleringsverzekering
• Reserveringskosten
• Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord

Dagprogramma

Onderstaand dagprogramma is indicatief en naar eigen inzicht in te vullen.

 1. Dag 1 Vlucht naar Bologna
  Welkom in Bologna, de levendige hoofdstad van Emilia Romagna, een stad die geliefd is bij historische Italiaanse songwriters, zoals Guccini en Dalla. Bologna staat bekend om de vele bogen die de straten van de stad overkappen. De langste ‘portico’ ter wereld kronkelt als een slang door de stad en over de heuvels. De 4 kilometer lange ‘portico’ van San Luca telt maar liefst 666 bogen!
  Overnachting in Bologna.
 2. Dag 2 Bologna – Sasso Marconi (21km, +400m/-400m)
  De wandeling over de Via degli Dei begint bij het iconische beeld van Neptunus en gaat door de langste ‘portico’ ter wereld, die van San Luca. Na een stop bij het gelijknamige heiligdom, dat altijd een bedevaartsoord is geweest voor de Bolognezers, loop je het Parco della Chiusa binnen en volg je de loop van de rivier de Reno door weiden, moestuinen en bossen. Je bereikt en steekt de verrassende oase van San Gherardo over, een waar natuurparadijs op slechts een steenworp afstand van de stad. De eerste etappe op de Via degli Dei eindigt bij het kleine dorpje Sasso Marconi.
  Overnachting in Sasso Marconi.
 3. Dag 3 Sasso Marconi – Monzuno (17km, +620m/-380m)
  De etappe van vandaag begint na een korte privétransfer. Je zult jezelf onderdompelen in het natuurreservaat Contrafforte Pliocenico. Als je de paden in het reservaat volgt, klim je snel naar Monte Adone. Vanaf de top heb je een prachtig panorama dat het pad op de Via degli Dei naar Florence onthult.
  De etappe van vandaag eindigt in het kleine dorp Monzuno, waar je een bezoek kunt brengen aan de Nino Bertocchi - Lea Colliva Art Gallery.
  Overnachting in Monzuno.
 4. Dag 4 Monzuno – Bruscoli (20km, +840m/-560m)
  De wandeling over de Via degli Dei gaat verder in de omgeving van Le Croci, ooit het grenspunt tussen het Groothertogdom Toscane en de pauselijke staat.
  Vervolgens komen we aan bij het kleine dorpje Madonna dei Fornelli, dat zich ontwikkelde rond het heiligdom van de Madonna della Neve. Volg de bergkam van de Apennijnen om jezelf onder te dompelen in de zeer uitgestrekte beukenbossen die het basalt van de oude Via Flaminia Militare behouden. Deze prachtige route leid je naar een boerderij in Bruscoli, waar je zult overnachten.
 5. Dag 5 Bruscoli - San Piero a Sieve (30km, +590m/-1290m of 21km, +530m/-1100m)
  De etappe van vandaag is rijk aan geschiedenis en natuur. Een mooie trekking leidt je in de bergen over suggestieve paden in de bossen. Na de eerste ups en downs komt de Via degli Dei bij de Passo della Futa: hier op een heuvel ligt de plechtige Germaanse militaire begraafplaats, waar de Duitse soldaten liggen die langs de gotische linie zijn gesneuveld.
  Na de legendarische Passo dell'Osteria Bruciata daal je snel af naar Sant'Agata, waar een bar en een kruidenierswinkel zijn, en waar je de mogelijkheid hebt om met de bus verder te gaan.
  Overnachting in San Piero a Sieve.
 6. Dag 6 San Piero a Sieve - Vetta delle Croci (20km, +820m/-600m)
  De etappe van vandaag is bijna geheel onverhard. De route leidt je door prachtige kastanje-, hazelnoot- en eikenbossen, jeneverbesstruiken, vredige en brede open plekken en velden beplant met olijfbomen.
  Na een paar kilometer doorkruis je het dorp Trebbio, waar het gelijknamige kasteel staat omringd door monumentale cipressen: hier bracht Lorenzo de Grote zijn jachtverblijven graag door.
  De laatste klim naar het heiligdom van Monte Senario zorgt ervoor dat je het Mugello-bekken voorgoed achter je laat. We raden je aan om het belangrijkste heiligdom in Toscane te bezoeken en vervolgens af te dalen naar Vetta delle Croci en vervolgens naar Olmo.
  Overnachting in Olmo.
 7. Dag 7 Vetta delle Croci - Fiesole/Florence (17km, +290m/-670m of 10km, +280m/-430m)
  De laatste etappe van de Via degli Dei brengt je terug naar de bewoonde wereld bij het prachtige en drukke Florence.
  Het eerste deel van de reis van vandaag biedt de laatste onvergetelijke glimp van de Apennijnen die afdalen naar Fiesole. In het prachtige Fiesole in de groene heuvel net ten noorden van Florence heb je een schitterend uitzicht op Florence. Je kunt het goed onderhouden archeologische gebied bezoeken waar de Romeinse baden en het amfitheater bewaard zijn gebleven, begrensd door de oudste Etruskische muren. Vanaf Fiesole daalt de route af naar Florence, dat je kunt bereiken met een korte bustransfer.
  Overnachting in Florence.
 8. Dag 8 Terugvlucht vanaf Florence
  Je laatste dag is helaas weer aangebroken. Vandaag vlieg je vanaf Florence weer terug naar huis.

Anderen bekeken ook