Fly-drive De Koningssteden en het Grote Zuiden

 1. Marokko
 2. Zuid-Marokko
 3. Marrakech
 • Kasbahs - Marokko
 • Koninklijk Paleis Fes - Marokko
 • Fly-drive De Koningssteden en het Grote Zuiden
 • Poort Bab Boujloud Fes - Marokko
 • Waterdrager Marrakech - Marokko
 • 16 foto's
 • Fly-drive
 • Privérondreis op eigen gelegenheid
 • Steden, woestijn, oases en bergtoppen
 • Een zeer complete en veelzijdige fly-drive

Van de Koningssteden tot aan de 'oevers' van de Sahara. Je doorkruist de Atlas tot aan de woestijn. Op het strand van Agadir maak je tenslotte de balans op. Je reis begint in de bekendste koningsstad: Marrakech. In deze bruisende stad aan de voet van het Atlasgebergte valt genoeg te ontdekken. Van de Koutoubia moskee met haar 70 meter hoge minaret tot de smalle straatjes in de souk met haar vele a

15 -daags programma
 1. Dag 1: Vlucht naar Marrakech
 2. Dag 2: Marrakech
 3. Volledig 15 daags programma

Over Fly-drive De Koningssteden en het Grote Zuiden

Algemeen
Van de Koningssteden tot aan de 'oevers' van de Sahara. Je doorkruist de Atlas tot aan de woestijn. Op het strand van Agadir maak je tenslotte de balans op.

Je reis begint in de bekendste koningsstad: Marrakech. In deze bruisende stad aan de voet van het Atlasgebergte valt genoeg te ontdekken. Van de Koutoubia moskee met haar 70 meter hoge minaret tot de smalle straatjes in de souk met haar vele ambachten en winkeltjes. Na Marrakech vertrek je naar het charmante kustplaatsje Essaouira. Hier hangt een heerlijk relaxte sfeer. Slenter door de oude medina en door de haven, neem plaats op het gezellige stadsplein en geniet van heerlijke, verse vis. Via de kust reis je verder naar de economische hoofdstad van het land: Casablanca. Hier mag een bezoek aan de gigantische Hassan II moskee, één van de grootste moskeeën ter wereld, niet ontbreken. Vervolgens is het achtereenvolgens tijd voor de koningssteden Rabat, Meknès en Fès. Fès is de oudste koningsstad van het land. Hier heb je een volle dag de tijd om alle bezienswaardigheden te ontdekken. Wandel door de smalle straatjes en steegjes langs talloze werkplaatsen en ambachtelijke winkeltjes. Beroemd zijn ook de leerlooijeren, waar op traditionele wijze de huid wordt gelooid en geverfd. Bijzonder om eens te zien.

Na Fès reis je via Midelt door naar het zuiden, naar Erfoud, aan de rand van de woestijn. Vanuit hier kun je een excursie maken naar de immense zandduinen van Merzouga. Dan reis je via de todrakloof bij Tinghir en het oasestadje Boumalne Dades verder. Rijd de route van de 1000 kasbahs waarbij links en rechts de ene na de andere kasbah opdoemt. In en rondom Ouarzazate vind je een aantal prachtige kasbahs die je kunt bezoeken, zoals de Taourirt kasbah en de bekende Kasbah Ait Benhaddou. Vervolgens reis je via de zuidkant van de Hoge Atlas verder naar het ommuurde stadje Taroudant, dat ook wel klein Marrakech wordt genoemd. Je eindigt je reis in de badplaats Agadir, waar je op je bedje aan de rand van het zwembad of op het brede zandstrand nog even lekker kunt relaxen alvorens je weer naar huis vertrekt.
Hoogtepunten
• Marrakech
• Fès
• Rabat
• Meknès
• Essaouira
• Casablanca
• Het Grote Zuiden
Vluchtinformatie
Je vliegt heen naar Marrakech en terug vanaf Agadir.
Autohuur
• Verder in het boekingsproces vind je meer informatie over je huurauto
• Je ziet er de voorwaarden en ook kun je kiezen voor een grotere auto of meerdere auto's indien je met een grotere groep reist
Hotels (kijk voor de beschrijvingen onder het dagprogramma)
De reis is gebaseerd op de volgende accommodaties:
Marrakech - hotel Almas
Essaouira - hotel Côte Ocean Mogador
Casablanca - Melliber Aparthotel
Meknès - Riad Ritaj
Fès - Dar Dmana
Midelt - hotel Taddart
Erfoud - hotel Palm's
Tinghir - Kasbah Lamrani
Ouarzazate - hotel Le Fint
Taroudant - riad Tafilag
Agadir - hotel Atlantic

Indien één van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Je kunt de reis verlengen met elke accommodatie in Marokko op deze website. Hiervoor kun je contact opnemen met onze reserveringsafdeling.
Goed om te weten
Wijzigingen in het programma voorbehouden. De routesuggesties die wij hebben uitgewerkt kunnen ook naar eigen inzicht worden aangepast, zowel in dagen als in de te bezoeken plaatsen.
Boek je het volledige fly-drive arrangement bij &Olives Travel (vluchten, huurauto en overnachtingen) dan ontvang je bij je reisbescheiden van ons een uitgebreid document met routesuggesties.
Inclusief
• Vlucht naar Marrakech en terug vanaf Agadir
• Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
• Huurauto vanaf aankomst t/m vertrek cat. YB (Fiat Panda of vergelijkbaar) van Sunny Cars o.b.v. all-inclusive pakket (alle verzekeringen, geen eigen risico)
• 14 nachten in standaard kamer o.b.v. logies/ontbijt of halfpension)
• Diensten van onze lokale agent
Exclusief
• Overige maaltijden
• Eventuele extra's voor de huurauto (zie autohuurvoorwaarden)
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Bijdrage Calamiteitenfonds
• Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden
• Fooien
• Reis- en annuleringsverzekering.
• Reserveringskosten
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.

Dagprogramma

Onderstaand dagprogramma is indicatief en naar eigen inzicht in te vullen.

 1. Dag 1: Vlucht naar Marrakech
  Na aankomst met de huurauto naar je hotel.
 2. Dag 2: Marrakech
  Een volle dag in Marrakech, een bruisende stad gelegen aan de voet van het Atlasgebergte. De stad is een lust voor de zintuigen en er valt genoeg te ontdekken. Zie de Koutoubia moskee met haar 70 meter hoge minaret, slenter door de smalle steegjes in de souk langs de vele ambachten en winkeltjes, kijk je ogen uit op het levendige Djemaa-El-Fna plein en breng een bezoek aan het mooie El Bahia paleis. Een ding is zeker: je zult je hier in ieder geval niet vervelen! Een goed begin van je reis door dit Marokkaanse sprookje.
 3. Dag 3: Marrakech-Essaouira (ca. 180 km)
  Je laat Marrakech achter je en vertrekt naar het sfeervolle kustplaatsje Essaouira. Essaouira is een charmant stadje met een schilderachtige vissershaven, parallel aan het uitgestrekte zandstrand. Essaouira heeft veel bijnamen zoals ‘de parel van de Atlantische Oceaan’ en ‘de schone slaapster’ die zij meer dan waar maakt. De stad is een smeltkroes van volken, culturen en religies. Het bestaan van deze stad gaat terug tot de tijd van de Feniciërs en je vindt er invloeden van de Romeinen, Berbers, Portugezen en Fransen. De oude medina van Essaouira staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Je kunt hier heerlijk wandelen. Er zijn markten, een sieradenbazaar, een kruiden- en graanmarkt en straatjes waar beroemde houtsnijders gevestigd zijn. Het gezellige stadsplein Place Moulay Hassan wordt omringd door oude bomen en cafeetjes. Door de Porte de la Marine kom je bij de vissershaven Port de Pêche. Hier worden op de werven boten gebouwd. Als je van vis houdt dan ben je hier aan het goede adres. In de middaguren keert men terug met de vangst van de dag die niet alleen wordt verkocht maar ook in de vele kraampjes en restaurantjes bereid. Het fort Skala du Port met zijn bronzen kanonnen ‘bewaakt’ de haven en de stad. Voor windsurfers zijn de zee en het kilometerslange schitterende strand een paradijs.

 4. Dag 4: Essaouira-Casablanca (ca. 385 km)
  Via Safi en de oude Portugese kolonie El Jadida reis je naar Casablanca. Casablanca is één van Marokko’s meest moderne steden. De souks zijn er overzichtelijker en de monumenten zijn van recentere datum dan in de Koningssteden. Dit komt doordat de ontwikkeling van de stad - buiten de medina - pas aan het begin van de 20e eeuw op gang kwam. Nu wonen er bijna drie miljoen mensen in Casablanca. Een zee van witte huizen vormen samen Casa Blanca, wat ‘wit huis’ betekent. Het centrum van de stad heeft nog veel koloniale architectuur daterend uit de tijd van het Franse protectoraat met brede boulevards, fonteinen en parken.
  Deze grote stad wordt aan de kust gedomineerd door de Hassan II Moskee, een van de grootste moskeeën van de wereld. Gebouwd op steunpilaren in de zee en met een 200 meter hoge minaret. De moskee is voltooid in 1993 en biedt plaats aan 25.000 gelovigen die er tegelijk kunnen bidden. Het is een van de weinige moskeeën waar men tegen betaling een rondleiding kan krijgen, wat ook zeer de moeite waard is.
 5. Dag 5: Casablanca-Rabat-Meknès (ca. 250 km)
  Vandaag kun je een bezoek brengen aan de hoofdstad Rabat, alvorens je doorreist naar Meknès. Rabat is oriëntaals en Europees tegelijk. De souks en oude medina zijn minder hectisch dan in de andere koningssteden; het leven in de hoofdstad lijkt wat relaxter. Sfeervol zijn de kleine galerieën en de café's, bijzonder de kasbah Oudaya, de stadswallen, het Koninklijk Paleis en de onvoltooide Hassan-toren. En het relaxte zit hem natuurlijk ook in de prachtige ligging aan zee, iets wat de andere Koningssteden Marokko moeten missen.
  Vervolgens naar de koningsstad Meknès.
 6. Dag 6: Meknès-Volubilis-Fès (ca. 100 km)
  De monumentale stadspoort Bab el Mansour is een van de poorten in de kolossale 40 kilometer lange stadsmuur die toegang bieden tot de oude stad. En natuurlijk is er ook een levendige medina. Vervolgens door naar de Koningsstad Fès. Onderweg kun je een stop maken bij de goed bewaard gebleven Romeinse stad Volubilis, het mooiste archeologische terrein van Marokko. Zeker een bezoek waard met zijn vele monumenten en mozaïeken.
 7. Dag 7: Fès
  Fès is de oudste Koningsstad van Marokko. Hier heb je een volle dag om alle bezienswaardigheden te ontdekken.
  In de indrukwekkende middeleeuwse medina zie je de Attarine specerijenmarkt en de met stucwerk versierde Koranschool Medersa Bou Inania, een van de mooiste monumenten van de stad. Het hout- en stucwerk zijn buitengewoon goed bewaard gebleven. In de medina zie je ook de Nejjarin-fontein en het mausoleum van Moulay Idriss II. Een aanrader is ook het Musée Dar El Batha, een riad ingericht als museum met schitterend gesneden cederhouten plafonds, fraaie tegelvloeren en een bijzondere collectie islamitische religieuze kunst en Marokkaans handwerk.
  Achter de Ech Cherabiine Moskee is het een labyrint van smalle straatjes en steegjes. Je vindt hier talloze lokale werkplaatsen en ambachtelijke winkeltjes. Elk product heeft zijn eigen straatje. Zo zijn er straatjes met alleen kruiden, koper of schoenen. Beroemd zijn de traditionele leerlooierijen, gelegen in de leerlooierwijk. Deze wijk ligt al sinds de middeleeuwen bij Wadi Fès en de sterke geur ruik je al vanaf een afstandje. In Fès El Jedid staat het Koninklijk Paleis en de mellah of Joodse wijk.
 8. Dag 8: Fès-Midelt (ca. 200 km)
  Je maakt een prachtige tocht door de Midden-Atlas naar het bergdorp Midelt.
 9. Dag 9: Midelt-Erfoud (ca. 200 km)
  Je reist door naar Erfoud in het Grote Zuiden. Door het landschap van de Atlas en de groene Gorges du Ziz, met palmoases, kleine dorpjes en uitbundig bloeiende oleanders rij je naar Errachidia. Hier begint de woestijn: droge vlaktes met kamelen, kleine oases, hier en daar een dorpje en akkertjes met graan of palmbomen. Je eindigt in de oase stad Erfoud.

 10. Dag 10: Erfoud-Tinghir (ca. 150 km)
  Optioneel kun je de dag beginnen met een excursie naar de indrukwekkende zandduinen. Dan ga je weer op pad met je huurauto richting Tinghir.
 11. Dag 11: Tinghir-Ouarzazate (ca. 180 km)
  Vandaag kun je de Todra kloof bij Tinghir en de Dadèskloof bij Boumalne bezichtigen. Vervolgens reis je via de route van de 1000 kasbahs door naar de lemen stad Ouarzazate. Een kasbah is een woonburcht van geschakelde en gestapelde huizenblokken, opgetrokken uit roodbruine klei en stro waardoor het opgaat in haar omgeving. De een na de ander doemt naast je langs de weg op. In Ouarzazate zelf vind je een van de mooiste kasbahs, de Taourirt kasbah welke in de 18e eeuw is gebouwd. Zo’n 30 kilometer ten noordwesten van de stad vind je het schilderachtige versterkte dorpje Ksar Ait Benhaddou. Deze kasbah is gebruikt in meerdere films en ook zeker een bezoek waard.
 12. Dag 12: Ouarzazate-Taroudant (ca. 300 km)
  Langs de zuidkant van de Hoge Atlas reis je door naar Taroudant. Taroudant, ook wel klein Marrakech genoemd, trekt steeds meer toeristen en niet voor niets! Slenter door de smalle straatjes in de medina of kom tot rust op een terrasje op één van de pleinen.
 13. Dag 13: Taroudant-Agadir (ca. 100 km)
  Op naar de kust, naar de badplaats Agadir. Agadir is een heerlijke plek om je vakantie af te sluiten en alle indrukken van je reis nog eens de revue te laten passeren. Heerlijk relaxen aan de rand van het zwembad of op het brede zandstrand van deze gezellige badplaats. Hier heb je twee vrije dagen om bij te komen van je reis.
 14. Dag 14: Agadir
  Ook vandaag een vrije dag in Agadir.
 15. Dag 15: Terugvlucht vanaf Agadir
  Je levert de huurauto in op de luchthaven en terugvlucht naar huis.

Hotels


Locatie

Anderen bekeken ook