Fly-drive Marokko Compleet

 1. Marokko
 2. Atlantische Kust
 3. Casablanca
 • Kruiden - Marokko
 • Essaouira - Marokko
 • Fly-drive Marokko Compleet
 • Chefchaouen - Marokko
 • Muzikanten - Marokko
 • 27 foto's
 • Fly-drive
 • Privérondreis op eigen gelegenheid
 • Doorkruis heel Marokko
 • Koningssteden, woestijn en kust

Tijdens deze complete rondreis Marokko doorkruis je het hele land. Je vliegt naar Casablanca, de economische stad van het land, waar een bezoek aan de indrukwekkende Hassan II moskee eigenlijk niet mag ontbreken. Vervolgens reis je door naar de eerste koningsstad van je trip: Rabat. Rabat is de hoofdstad van Marokko. Na Rabat vervolg je de reis in noordelijke richting naar het blauwe stadje Chefch

17 -daags programma
 1. Dag 1 Vlucht naar Casablanca
 2. Dag 2 Casablanca - Rabat (ca. 85 km)
 3. Volledig 17 daags programma

Over Fly-drive Marokko Compleet

Algemeen

Tijdens deze complete rondreis Marokko doorkruis je het hele land. Je vliegt naar Casablanca, de economische stad van het land, waar een bezoek aan de indrukwekkende Hassan II moskee eigenlijk niet mag ontbreken. Vervolgens reis je door naar de eerste koningsstad van je trip: Rabat. Rabat is de hoofdstad van Marokko. Na Rabat vervolg je de reis in noordelijke richting naar het blauwe stadje Chefchaouen. Alle verschillende tinten blauw zie je hier voorbij komen. Een leuk gezicht. Hier heb je een vrije dag om bijvoorbeeld een wandeling in het gebergte rondom Chefchaouen te maken of lekker door het sfeervolle stadje te slenteren. Dan een bezoek aan de koningssteden Meknès en Fès. Fès is de oudste koningsstad van allemaal en alleen daarom al een bezoek waard.
Vanuit Fès via Midelt door in zuidelijke richting naar de woestijn bij Merzouga, waar je de nacht in een tent door zult brengen. Dan via de schitterende route van de 1000 kasbahs reis je door naar Ouarzazate. Rondom deze lemen stad vind je diverse bezienswaardigheden, zoals de filmstudio’s maar ook een stop bij de indrukwekkende kasbah van Ait Benhaddou is zeker de moeite waard.
Je volgende overnachtingsadres bevindt zich in de levendige koningsstad Marrakech. Op het beroemde Djemaa el Fna plein komen slangenbezweerders, waarzeggers en verkopers samen. Strijk neer op één van de terrasjes rondom het plein en geniet van alle bedrijvigheid die zich onder je afspeelt. Vervolgens door naar de kust, naar Essaouira. In dit relaxte kustplaatsje kun je alle indrukken van de afgelopen weken eens rustig de revue laten passeren. Neem een duik in het zwembad of in de zee en sla je laatste souvenirs in in de souk. De relaxte sfeer hier in de souk is niet te vergelijken met de drukte van de koningssteden. Een heerlijke afsluiter van je reis!
De laatste nacht breng je weer door in Marrakech, alvorens je weer terugvliegt naar huis.

Hoogtepunten

• De Hassan II moskee in Casablanca
• Het blauwe stadje Chefchaouen
• De Koningssteden Rabat, Meknès, Fès en Marrakech
• De woestijn bij Merzouga
• De route van de 1000 kasbahs
• Het relaxte kustplaatsje Essaouira

Vluchtinformatie

Je vliegt heen naar Casablanca en terug vanaf Marrakech

Autohuur

• Verder in het boekingsproces vind je meer informatie over je huurauto
• Je ziet er de voorwaarden en ook kun je kiezen voor een grotere auto of meerdere auto's indien je met een grotere groep reist

Hotels (kijk voor de beschrijvingen onder het dagprogramma)

De reis is gebaseerd op de volgende accommodaties:
Casablanca – Melliber Aparthotel
Rabat – Mercure Sheherazade
Chefchaouen – Hotel Parador
Meknes – Riad Ritaj
Fès – Dar Dmana
Midelt – Hotel Taddart
Merzouga – tentenkamp Palmeras y Dunas
Tinghir – Kasbah Lamrani
Ouarzazate – Hotel Le Fint
Marrakech – Hotel Almas
Essaouira – Hotel Côte Ocean Mogador

Indien één van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Je kunt de reis verlengen met elke accommodatie in Marokko op deze website. Hiervoor kun je contact opnemen met onze reserveringsafdeling.

Goed om te weten

Wijzigingen in het programma voorbehouden.
Boek je het volledige fly-drive arrangement bij &Olives Travel (vluchten, huurauto en overnachtingen) dan ontvang je bij je reisbescheiden van ons een uitgebreid document met routesuggesties.

Inclusief

• Heenvlucht naar Casablanca
• Terugvlucht vanaf Marrakech
• Luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
• Huurauto vanaf aankomst t/m vertrek cat. YB (Fiat Panda of vergelijkbaar) van Sunny Cars o.b.v. all-inclusive pakket (alle verzekeringen, geen eigen risico)
• 16 nachten in standaard kamer veelal o.b.v. logies/ontbijt (verblijf Midelt en Merzouga o.b.v. halfpension; verblijf Chefchaouen en Meknès o.b.v. logies)
• Diensten van onze lokale agent

Exclusief

• Overige maaltijden
• Eventuele extra's voor de huurauto (zie autohuurvoorwaarden)
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Bijdrage Calamiteitenfonds
• Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden
• Fooien
• Reis- en annuleringsverzekering
• Reserveringskosten
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.

Dagprogramma

Onderstaand dagprogramma is indicatief en naar eigen inzicht in te vullen.

 1. Dag 1 Vlucht naar Casablanca
  Je reis door Marokko begint in de economische hoofdstad Casablanca. De (letterlijk) grootste bezienswaardigheid van het economisch centrum van Marokko is de Hassan II-moskee. Het interieur is heel indrukwekkend. Het is een van de weinige moskeeën waar men tegen betaling een rondleiding kan krijgen, wat ook zeer de moeite waard is.
  In het moderne gedeelte van de stad, bij de Place de Nations Unies vind je veel exclusieve winkels, galerijen, cafés en restaurants. De brede boulevard staat in verbinding met de Place Mohammed V. Dit is een drukke winkelstraat waaraan de centrale markt met talloze groente- en fruitstalletjes te vinden is.
 2. Dag 2 Casablanca - Rabat (ca. 85 km)
  Je laat Casablanca achter je en vertrekt naar de huidige hoofdstad van Marokko. De stad doet modern en relaxed aan en de souks en de medina zijn wat minder hectisch dan elders. De monumentale Hassan toren uit de 12e eeuw werd nooit afgebouwd: aan de bouw kwam een voortijdig einde met de dood van de opdrachtgever Al-Mansour, waarna zijn opvolger Marrakech als nieuwe hoofdstad verkoos.
  De omvang van de toren is er niet minder imposant door. Ook het mausoleum van Mohammed V, de kasbah Oudaya, de stadswallen en het koninklijk paleis mag je eigenlijk niet missen.
 3. Dag 3 Rabat - Chefchaouen (ca. 250 km)
  Op naar Chefchaouen. Het karakteristieke, blauwe stadje met zijn smalle steile straatjes, kleine pleintjes en fonteinen. De simpele, witte huisjes met deuren die hemelsblauw geverfd zijn en het schitterende Rifgebergte maken de stad oogverblindend mooi. Je kunt de stad het beste verkennen vanaf de Place Uta El Hammam, het hart en centrale punt van de oude stad. De straten van de medina komen hier samen en het is heerlijk wandelen langs de vele winkeltjes en koffiehuizen.
 4. Dag 4 Chefchaouen
  Vandaag een vrije dag om op je gemak het stadje verder te verkennen of kies er voor om de omgeving te ontdekken. Wat dacht je van een wandeling door het prachtige Rifgebergte?
 5. Dag 5 Chefchaouen - Volubilis - Meknès (ca. 200 km)
  Je laat Chefchaouen achter je en vertrekt in zuidelijke richting op weg naar Meknès. Onderweg kun je een stop maken bij de indrukwekkende opgravingen van Volubilis. Deze oude, Romeinse nederzetting is de moeite van een stop meer dan waard.
  Dan door naar de Koningsstad Meknès, welke bekend staat om de kilometerslange lemen stadswallen en zijn indrukwekkende toegangspoorten tot de medina. De Bab Mansour is de bekendste en niet voor niks. In de medina en op de Arabische souk kom je weer ogen en oren tekort. Laat je meevoeren door de drukte. Wie weet kom je uiteindelijk wel bij de Koranschool terecht. Een prachtige bouwwerk met veel mooi houtsnijwerk en typisch Marokkaanse mozaïek. Een lust voor het oog en de camera.
 6. Dag 6 Meknès - Fès (ca. 65 km)
  Vandaag een kort ritje naar de oudste koningsstad Fès. Fès is de oudste Koningsstad en tevens het religieuze centrum van Marokko. De stad bestaat uit het oude gedeelte: de oude medina, ook wel Fès el Bali genoemd en het nieuwe gedeelte: Fès el Jedid, overigens ook al daterend uit de dertiende eeuw. Slenter door de medina van Fès. Een vrijwel volmaakt bewaard gebleven middeleeuwse stad, die volgepropt is met werkplaatsen van handwerkslieden, tapijtknopers en verfplaatsen van de leerlooiers. De bedrijvigheid in winkeltjes en werkplaatsen veroorzaakt een kakofonie van geluid. Het is er een drukte van belang. De medina is één van de grootste van Noord-Afrika. Je kunt er gemakkelijk dagen ronddwalen zonder ook maar één enkele keer hetzelfde straatje door te lopen.
 7. Dag 7 Fès
  Ook vandaag nog alle tijd om deze mooie koningsstad te ontdekken.
 8. Dag 8 Fès - Midelt (ca. 200 km)
  Vandaag een prachtige tocht door het berggebied van de Midden-Atlas. Onderweg zie je vele facetten van Marokko’s prachtige natuur. Je komt onder meer langs het dorpje Ifrane, dat door haar Europese karakter en hoge ligging ook wel klein Zwitserland wordt genoemd.
  Je overnacht in het bergdorpje Midelt.
 9. Dag 9 Midelt - Merzouga (ca. 265 km)
  Door het droge landschap van de Hoge-Atlas en de groene Gorges du Ziz, met palmoases, kleine dorpjes en uitbundig bloeiende oleanders rijd je naar Errachidia. Hier begint de woestijn: droge vlaktes met kamelen, kleine oases, hier en daar een dorpje en akkertjes met graan of palmbomen. Via Rissani rijd je naar Merzouga, aan de rand van de immense zandduinen van Erg Chebbi. Het is een van de laatste dorpen voor de Sahara het landschap overneemt en is alleen te bereiken via een onverharde weg. Vlakbij bevinden zich de machtige Erg Chebbi zandduinen van soms wel 150 meter hoog. De rode duinformaties van de Erg Chebbi golven als een wilde zee van zand. Ze lijken wel licht te geven. Ieder uur verschiet de woestijn met de veranderende stand van de zon van kleur. Vergeet niet om een kamelentocht bij zonsondergang te maken door de zandvlakte, een fantastische ervaring!
  Je overnacht vannacht in een tentenkamp aan de voet van de duinen.
 10. Dag 10 Merzouga - Tinghir (ca. 200 km)
  Vroeg op voor een schitterende zonsopkomst! Heb je gister nog geen kamelentocht gemaakt? Dan kun je vandaag in de herkansing, want ook bij zonsopkomst is dit een fantastische belevenis. Daarna door naar Tinghir. Tinghir is beroemd vanwege de nabij gelegen Todra kloof waarvan de steile rotswanden een hoogte kunnen bereiken van bijna 300 meter en die op het smalste punt slechts 10 meter uit elkaar liggen. Je kunt hier een (korte) wandeling te maken.
 11. Dag 11 Tinghir - Ouarzazate (ca. 170 km)
  Vandaag rijd je de “Route van de 1000 kasbahs”, dus links en rechts zul je de ene na de andere prachtige kasbah zien liggen. Stop onderweg bij de schitterende Dadeskloof vlakbij Boumalne. Je eindbestemming voor vandaag is de lemen stad Ouarzazate. Hier vind je een prachtige kasbah: de Taourirt kasbah welke in de 18e eeuw is gebouwd. Maar kijk ook niet gek op als je opeens een filmster tegenkomt. De nabij gelegen Atlas studio’s die bezichtigd kunnen worden, zijn namelijk het decor van menig Hollywood film (onder meer Lawrence of Arabia en The Gladiator). Ook jij kunt hier een kijkje nemen vandaag.
 12. Dag 12 Ouarzazate - Marrakech (ca. 200 km)
  Zo’n 30 kilometer ten noordwesten van Ouarzazate vind je het schilderachtige versterkte dorpje Ksar Ait Benhaddou. Een kasbah is een woonburcht van geschakelde en gestapelde huizenblokken, opgetrokken uit roodbruine klei en stro waardoor het opgaat in haar omgeving. Via een doolhof van steegjes en trappen kun je omhoog wandelen en klauteren. De diverse uitzichten zijn betoverend. Deze kasbah is zo overweldigend mooi dat hij regelmatig als decor fungeerde voor menig Hollywoodfilm. Vervolgens een schitterende tocht via de Tizi n’Tichka pas die je ‘over’ moet om Marrakech te bereiken en die ligt op een hoogte van ruim 2.000 meter. Tot aan het begin van de zomer kun je hier nog sneeuw aantreffen. Onderweg passeer je verschillende Berberdorpen en zie je diverse winkeltjes met allerlei soorten mineralen en stenen die hier in de bergen worden gevonden.
 13. Dag 13 Marrakech
  Marrakech is een bruisende, energieke Berberstad, schitterend gelegen aan de voet van het Atlasgebergte! De stad wordt ook wel de ‘de parel van het zuiden’ of de ‘rode stad’ genoemd vanwege de kleur van de huizen.
  De stad is een lust voor de zintuigen en er valt genoeg te ontdekken. De Koutoubia moskee met haar 70 meter hoge minaret, de Majorelle tuinen en het El Bahia paleis zijn prachtige bezienswaardigheden. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de kleurrijke souks van Marrakech, waar een grote variatie aan winkels en werkplaatsen van handwerklieden te vinden zijn. Het is een kleurrijk en hectisch doolhof waar je elk denkbaar product kunt vinden.
  Het indrukwekkende Djemaa El Fna plein is één van Marokko’s topattracties. Het plein trekt dag in, dag uit, duizenden Marokkanen aan. Ze komen om naar verhalenvertellers te luisteren, vuurspuwers aan te sporen en zich van alles wijs te laten maken door wonderdokters. Dit is de arena van de acrobaten, slangenbezweerders en mobiele tandartsen. Wie het authentieke Marokko wil meemaken, doet dat het best hier, midden in de wereldstad Marrakech. En als de avond valt, verandert het plein in een enorm openlucht theater, vol met stalletjes waar de ‘chefs’ graag hun specialiteiten bereiden.
  Neem ook eens een kijkje in de wijken Gueliz en Hivernage. Hier maakt traditie plaats voor trend. Een fantastische combi!
 14. Dag 14 Marrakech - Essaouira (ca. 180 km)
  Binnen de geelbruine fortificaties hangt de mystieke oriëntaalse sfeer, maar zonder de hectiek van de grotere Koningssteden. Je slentert door Essaouira en ervaart hoe relaxt het stadje is dat zijn eeuwenoude charme achter de stokoude muren wist te behouden. Achter die in de 18e eeuw ontworpen muren ligt de centrale medina; een levendige plek waar ook hier de nauwe straatjes wemelen van kunstnijverheidswinkeltjes en ambachtslieden. De souk en de cafés met hun ontspannen sfeer maken Essaouira tot een geliefde vakantieplek.
 15. Dag 15 Essaouira
  Lekker nog een dag vrij in Essaouria.
 16. Dag 16 Essaouira - Marrakech (ca. 180 km)
  Je reis zit helaas weer bijna op. Daarom hebben we nog 1 nachtje in Marrakech voor je gereserveerd, zodat je alvast in de ‘buurt’ ben als je morgen weer terugvliegt naar huis.
 17. Dag 17 Terugvlucht vanaf Marrakech

Hotels

Riad Alida

Locatie

Anderen bekeken ook