Finland Beautiful winter landscape

8 dagen - Winterreis in Utsjoki

Michelle Fins Lapland

"Een aantal jaren geleden heb ik mijn eerste winterreis gemaakt naar Finland, dat was een openbaring. Een totaal andere wereld waar je in terecht komt. De geluiden zijn gedempt door de dikke laag sneeuw. Het zien van het Noorderlicht is een magische belevenis. Sinds mijn eerste winterreis (iets anders dan wintersport) ben ik al naar vele andere bestemmingen in de winter gegaan."

--Michelle --Highlights

 • Duur: 8 dagen
 • Inclusief hoteltransfer
 • Verblijf in hotel of cabin
 • Ontdek het echte Lapland
 • Ontmoet de Sámi, de oorspronkelijke bewoners
 • Beleef de magie van het noorderlicht
 • Extra activiteiten mogelijk
 • Prijs: vanaf € 3.449,- p.p.

Samenvatting

Hoog boven de poolcirkel in Fins Lapland ligt Utsjoki. Hier leven de Sámi, de oorspronkelijke bewoners, in het uitgestrekte, woeste poollandschap. Dit is een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht mee te maken. En als deze magische ervaring nog niet genoeg is, ontmoet je de vriendelijke Sámi en onderneem je avontuurlijke activiteiten. Ontdek de besneeuwde heuvels op een sneeuwscooterslee, op sneeuwschoenen of ski’s en dompel je onder in de cultuur. En daarna? Heerlijk bijkomen in de sauna en genieten van traditioneel eten. Beleef deze avontuurlijke, bijzondere week, met rust, ruimte en volop activiteiten.

Voor deze reis is het mogelijk om in het hotel (vanaf 3.549,-) of in een cabin van Holiday Village Valle te verblijven.

 • Finland kaart

Aankomst op de top van de wereld
Dag 1Dag 1: Op Ivalo Airport staan we klaar om je naar de top van de wereld te brengen. Holiday Village Valle is een klein familiehotel in een van de meest afgelegen, rustige gebieden in Lapland: Utsjoki. Door je raam zie je de wilde natuur, de rivier en aan de overkant: Noorwegen. De mensen hier zijn geworteld in de oorspronkelijke Sámi-cultuur en dat voel je. Hier begint je week. Slow down, relax.

Geniet van de beste accommodatie, traditioneel eten en kleinschalige, niet-commerciële activiteiten. Ga de eerste dag lekker in de Finse sauna om de reis van je af te laten glijden.

Laat je betoveren door de Aurora Borealis, het noorderlicht. Zover noordelijk is dit de plek waar je die soms wel drie van de vier nachten kunt zien! • Finland Auto op de weg
 • Finland Auroras
 • Finland Woman cross country skiing

Optionele activiteiten: Je kunt elke dag gratis gebruikmaken van de sneeuwschoenen en langlaufski’s die het hotel verhuurt (indien beschikbaar)

Sneeuwschoenen (optioneel): Tijd over? Hier hoef je je nooit te vervelen. Sneeuwschoenwandelen is een makkelijke manier om de besneeuwde bossen en heuvels van Lapland te ontdekken. Deze optie is dagelijks te doen naast je geplande activiteiten.

Langlaufski’s (optioneel): Langlaufen, de nationale sport van Finland, is een leuke manier om in de winter actief de omgeving te ontdekken en van de buitenlucht te genieten! De loipes beginnen direct naast het hotel en er liggen vele kilometers aan onontdekt terrein op je te wachten.

Ontmoet de rendieren en maak kennis met de Sámi
Dag 2Dag 2: Na het ontbijt gaan we met de auto op pad naar een rendierboerderij in de buurt. Daar ontmoeten we Muzehas en de rest van de rendierkudde. De Sámi, de oorspronkelijke bewoners van Lapland, zijn een van oorsprong nomadisch volk, dat de rendierkuddes volgde in hun jaarlijkse voedseltrek. Op deze boerderij is rendierhoeder een Sámi. Hij zal je alles vertellen over zijn cultuur, de rendieren en het rendierhoeden.

Als alle vragen zijn beantwoord, neem je plaats in een tweepersoons slee voor een korte rendierrit. Opwarmen doen we daarna in een Lavvu, een traditionele Sámi-hut, waar we bij het vuur kunnen genieten van een warm drankje. Na ongeveer twee uur gaan we terug naar het hotel, waar een heerlijke lunch op ons wacht. De middag kun je zelf geheel naar wens invullen, met actieve bezigheden of lekker languit genietend. Het diner is in het restaurant van het Holiday Village, waar traditionele Laplandse gerechten op het menu staan. • AndOlives-Finland-Utsjoki-sauna
 • Finland-Utsjoki
 • Finland

Optionele activiteiten: een echte Finse sauna of ijsvissen

Arctische sauna (optioneel): De sfeervolle, houtgestookte barrelsauna biedt je een ontspannen moment, vlak aan de rivier de Teno. Geniet van de weldadige warmte terwijl je door het grote raam uitkijkt over de rivier. IJszwemmen kan hier helaas niet, maar in de sneeuw koel je heerlijk af.

IJsvissen (optioneel): Een ritje met de sneeuwscooterslee brengt je door het magische landschap naar een meertje, waar een gids je leert ijsvissen door een gat in het ijs. Wie weet vang je een (ridder)forel! Het wordt een ontspannen dag ijsvissen, waarbij we ook een vuur maken om te genieten van een warme kop koffie.

Ontdek de wildernis vanuit een sneeuwmobielslee
Dag 3Dag 3: Start de ochtend met een ontspannen ontbijt en geniet van de rust in dit oeroude, authentieke gebied. Ben je de halve nacht opgebleven om te genieten van het noorderlicht? Je hebt volop tijd om rustig op te starten. Heb je zin om ’s morgens al iets te ondernemen, dan kun je een van de optionele activiteiten boeken die dit familiehotel te bieden heeft.

Na de lunch vertrekken we voor een tocht door de valleien, de Fells. Je zit in een slee die wordt voortgetrokken door de sneeuwscooter van je gids. Die weet hier de weg naar de mooiste plekken in dit gebied, waar je een adembenemend uitzicht hebt over de heuvels, riviervallei en de Noorse heuvels aan de overkant daarvan. Tijdens de tocht kun je ook rendieren zien en er is natuurlijk genoeg tijd om foto’s te maken. Voor warme kleding, een helm en warme drankjes onderweg wordt gezorgd. ’s Avonds kun je weer genieten van een heerlijk diner in het restaurant van het resort. • AndOlives-Finland-Utsjoki-snowscooter2
 • Finland
 • &Olives-Finland-Utsjoki-snowscooter3

Optionele activiteiten: sneeuwscootersafari of Aurora rendiersafari

Sneeuwscootersafari (optioneel): Voor wie houdt van meer snelheid is deze sneeuwscootertocht over de besneeuwde heuvels en bevroren meren een hele ervaring! Een gids leidt je naar de mooiste plekken in dit ruige landschap. Tijdens de tocht zijn er warme drankjes en een lichte snack. Voor thermokleding wordt gezorgd.

Aurora rendiersafari (optioneel): In het donker, genietend van een rendiersledetocht, op zoek naar het noorderlicht. Na afloop kun je opwarmen aan het vuur bij een traditionele Sámi-hut, een Lavvu, en mag je de rendieren voeren. Hopelijk danst de Aurora nog boven je terwijl je met een warm drankje en een snack luistert naar de verhalen van de Sámi-gids.

Laat je betoveren door de Aurora Borealis
Dag 4Dag 4: Overdag kun je de hele dag zelf invullen. Misschien wil je heerlijk relaxen en genieten van de rust in dit afgelegen gebied. Of wellicht ga je de hele dag op pad om dit gebied op de top van de wereld verder te verkennen.

Na het diner neemt een gids je mee de donkere nacht in, op jacht naar het magische noorderlicht. Afhankelijk van de situatie en de weersomstandigheden ga je direct vanuit het Holiday Village Valle met sneeuwschoenen de natuur in, of neem je de auto naar een gebied wat verderop. In dit gebied is de Aurora vaak drie van de vier nachten te zien, dus tijdens deze tocht van twee tot drie uur is de kans groot dat je dit betoverende natuurverschijnsel zelf mag aanschouwen. De gids vertelt onderweg verhalen over het noorderlicht en de sterren en wat die betekenen in de Sámi-cultuur. • &Olives-Finland-Utsjoki-northernlight
 • AndOlives-Finland-Utsjoki-northernlight-reindeer

Optionele activiteiten: bezoek de Noordelijke IJszee in Noorwegen

Een trip naar de Noordelijke IJszee (optioneel): Boek een rondleiding per auto of bus in het Varangerfjord en het Noorse vissersdorp Nesseby. Je leert hoe het leven is aan de Noordelijke IJszee en bezoekt een Sámi-museum. Voor de lunch wordt gezorgd en op de terugweg stoppen we bij een handwerkatelier in het dorp Tana, waar ook ambachtelijke Sámi-producten worden verkocht.

Wandelen in de wildernis
Dag 5Dag 5: Zorg voor een stevig ontbijt, want we gaan actief de wilde natuur in voor een sneeuwschoenwandeling. Op deze sneeuwschoentocht van ongeveer twee uur neemt een gids je mee in het winterse Lapland. Je leert de basistechnieken van het sneeuwschoenlopen en krijgt uitleg over de dieren die in het gebied leven. Met wat geluk zie je zelf dieren of hun sporen. De trip eindigt in een gaohti, een traditionele Sámi-hut bij Holiday Village Valle, waar de gids het vuur aanmaakt om op te warmen met een warme drank.

Terug in het hotel staat de lunch voor je klaar en kun je de rest van de dag genieten van de rust. Misschien wil je wel de sauna in, of toch nog even naar buiten actief aan de slag. De keuze is aan jou.Huskysafari in Noorwegen
Dag 6Dag 6: We maken er een actieve en hele speciale ochtend van, want op zo’n 40 minuten rijden, op de grens van het uiterste noorden van Fins Lapland en de Noorse provincie Finnmark, krijg je de kans om de sensatie van het rijden met sledehonden, ‘mushing’, te ervaren. Dit is een unieke kans om te ervaren hoe het is om met je eigen hondenteam van de vriendelijke husky’s op pad te gaan. Vanaf de verscholen riviervallei is het uitzicht op de ruige heuvels ongeëvenaard. Al op het moment dat we op de huskyfarm aankomen begroeten de honden je met enthousiasme. Met hun luide gehuil lijken ze soms wel te zingen! Na een korte instructie van de gids ga je op pad voor een magische ervaring. Bij terugkomst heb je alle tijd om je trouwe viervoeters te knuffelen en kun je ook kennismaken met de andere husky’s in hun kennels. De gids neemt je mee naar een traditionele Lavvu, waar warme drankjes en snacks worden geserveerd. Daar delen we ook onze kennis over de husky’s en het leven in dit ruige arctische klimaat.

Na deze actieve ochtend staat bij terugkomst de lunch voor je klaar en heb je de rest van de dag om na te genieten van deze bijzondere ochtend. • Finland Dog sledding
 • Finland Dog sledding

Fállegoahti Special Dinner
Dag 7Dag 7: Op deze laatste dag van je reis kun je zelf bepalen wat je de hele dag wilt doen. Blijf je de hele nacht op om het magische noorderlicht nog eens te beleven? Wil je nog eens genieten van de arctische sauna? IJsvissen of toch nog eens met een gids op pad door de wildernis? Deze hele dag is voor jou.

Deze laatste avond kun je genieten van een diner in een Fállegoahti, een traditionele Sámi-hut. De hut ligt 300 meter stroomopwaarts aan de rivier de Teno en is vernoemd naar een havik die hier aan de overkant van de rivier nestelde en nog steeds in het gebied leeft. Hier heerst absolute stilte en duisternis. Je bent weg van alles en iedereen, letterlijk aan het eind van de wereld. Tijdens het diner vertelt je gids, gekleed in de traditionele Sámi-kledij gákti, verhalen over het leven van de Sámi en de rijke geschiedenis van zijn cultuur. Na het diner komen we tot rust met de betoverende Sámi yoik-zang. • Finland a tackle for winter fishing
 • Finland Reindeer
 • Finland Sámi-hut

Terug naar huis
Dag 8Dag 8: Het is tijd om afscheid te nemen van dit ruige, koude maar tegelijkertijd zo warme en verwelkomende gebied. De afgelopen dagen heb je kennis gemaakt met de Sámi en hun manier van leven in deze extreme omgeving. Grote kans dat je betoverd bent door het noorderlicht en de wilde natuur. De transfer terug naar de luchthaven geeft je de kans om nog één keer te genieten van het uitzicht op dit bijzondere land. Deze reis zal je niet snel vergeten.Optionele activiteiten

Verken hieronder een scala aan optionele activiteiten en excursies die jouw reiservaring naar een hoger niveau tillen. Verrijk je avontuur met deze aanvullende mogelijkheden om je reis nog gedenkwaardiger te maken. Verken, beleef en voeg een extra dimensie toe aan je reis door deze optionele ervaringen bij te boeken.

 • Sneeuwschoenen

  Sneeuwschoenwandelen biedt een unieke manier om de ongerepte natuur van het Hoge Noorden te voet te ontdekken.

 • Langlaufski’s

  Langlaufen biedt een serene en actieve manier om de wonderlijke winterwereld van het Fins Lapland te verkennen.

 • Arctische sauna

  De sfeervolle, houtgestookte barrelsauna bij de rivier de Teno biedt een heerlijk ontspannend moment.

  AndOlives-Finland-Utsjoki-sauna2
 • IJsvissen

  Leer tijdens jouw reis naar Fins Lapland ijsvissen door een gat in het ijs!

  Finland a tackle for winter fishing
 • Sneeuwscootersafari

  Een onvergetelijke ervaring met deze sneeuwscootertocht over besneeuwde heuvels en bevroren meren, speciaal voor liefhebbers van snelheid.

  Finland snowmobile
 • Aurora rendiersafari

  Geniet 's avonds van een betoverende rendiersledetocht in het donker, op zoek naar het noorderlicht.

  Finland_Noorderlicht rendier
 • Een trip naar de Noordelijke IJszee

  Ontdek het leven aan de Noordelijke IJszee, bezoek een Sámi-museum en een handwerkatelier in het dorp Tan.

Accommodatie

Tijdens deze reis verblijf je in het Holiday Village Valle in Utsjoki. Dit kleine hotel is een familiebedrijf waar je echt welkom bent. Het hotel biedt accommodatie, eten en activiteiten van hoge kwaliteit, weg van de massa. De familie is sterk geworteld in de Sámi-cultuur en dat merk je. In dit meest noordelijke puntje van Finland word je omgeven door het ongerepte poollandschap en de eindeloze stilte. Door de noordelijke ligging is het een van de beste plekken in Lapland om de Aurora Borealis, het noorderlicht, te zien.

Holiday Village Valle - hotelkamer

 • &Olives-Finland-Utsjoki-outside-northernlight
 • AndOlives-Finland-Utsjoki-kamer
 • AndOlives-Finland-Utsjoki-overview
 • AndOlives-Finland-Utsjoki-exterior

Holiday Village Valle - Riverside Cabin

 • &Olives-Finland-Utsjoki-cabins
 • &Olives-Finland-Utsjoki-Cabin-inside
 • &Olives-Finland-Utsjoki-cabins-snow

BijzonderhedenInbegrepen✔ Internationale en nationale vluchten (naar Ivalo) inclusief hand- en ruimbagage
✔ Transfer van Ivalo Airport naar Holiday Village Valle
✔ Excursies en activiteiten zoals beschreven (exclusief de optionele excursies)
✔ Verblijf in Holiday Village Valle
✔ Inclusief ontbijt, lunch en diner
✔ Inclusief Calamiteitenfonds, bijdrage SGR en reserveringskosten € 42,50 per boekingTips & BijzonderhedenBijzonderheden: De beschreven optionele activiteiten zijn niet in de prijs inbegrepen. Je kunt ze vooraf plannen bij het boeken van deze reis of ze een dag van tevoren in het hotel reserveren. Alle optionele activiteiten zijn onafhankelijk van de dag van de week te boeken, op basis van beschikbaarheid.

Beste reistijd: Deze winterreis wordt aangeboden in de donkerste tijd van het jaar. Dan ligt er sneeuw en zijn de nachten lang. In deze tijd van het jaar heb je ook de grootste kans om het noorderlicht mee te maken. Statistisch gezien is dit natuurfenomeen op deze noordelijke plek in de winter tot wel drie van de vier nachten waar te nemen. Vooral als er geen maan is, is het noorderlicht op zijn best.