Mogelijkheden vakantie Cyprus 2021

Per 17 juni is het weer mogelijk om naar Cyprus af te reizen voor een heerlijke vakantie. Vanaf dat moment is de kleurcode voor Cyprus namelijk gewijzigd van oranje naar geel. Na een verblijf op Cyprus hoef je bij terugkeer naar Nederland geen negatieve NAAT(PCR)test te laten zien en bij thuiskomst ook niet meer in thuisquarantaine te gaan.

Uiteraard zijn er wel maatregelen opgesteld door de overheid van Cyprus waarmee inkomende toeristen rekening dienen te houden. Hieronder vind je de belangrijkste maatregelen. Het is goed om te weten dat deze maatregelen niet van toepassing zijn voor reizigers die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Met een officieel vaccinatiebewijs (Engels) kun je als toerist zonder restrictie Cyprus inreizen.

Huidige maatregelen op Cyprus

De overheid van Cyprus heeft een aantal maatregelen opgesteld ten aanzien van het coronavirus. Hieronder noemen we de belangrijkste maatregelen die van toepassing zijn tijdens een vakantie op Cyprus. Mocht je aanvullende informatie willen hebben voor jouw vakantie naar Cyprus, neem dan gerust contact met ons op.

Algemene maatregelen

 • Elke toerist dient in het bezit te zijn van een COVID-19 Cyprus Flight Pass (verkrijgbaar via de website van het ministerie van buitenlandse zaken van Cyprus: www.cyprusflightpass.gov.cy). Zonder ingevuld formulier kun je niet aan boord van het vliegtuig komen en daarnaast kan er ook tijdens je vakantie op Cyprus naar gevraagd worden in bijvoorbeeld restaurants of winkelcentra. Zorg er dus voor dat je altijd een kopie (digitaal of geprint) bij je hebt tijdens je vakantie op Cyprus.

 • Hygiëneprotocols zijn aangescherpt en er worden trainingen gegeven aan personeel met betrekking tot hygiëne en veiligheid.

 • Buiten wordt er een minimale afstand tussen mensen van 2 meter gehanteerd en binnen is dit 3 meter voor mensen die niet tot hetzelfde gezelschap horen. Aan de hand van deze afstand wordt bepaald hoeveel mensen er verwelkomd mogen worden. Indien de ruimte groot is dan wordt er binnen een maximum van 100 personen gehanteerd en buiten een maximum 200 personen.

 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle binnenruimtes (vliegtuigen, luchthavens, havens, taxi's, bussen, duik/safari-jeeps, liften, theaters, sportscholen, winkels etc.), met uitzondering van ruimtes waar eten en drinken geserveerd wordt (restaurants, koffiehuizen, bars, snackbars etc.) en in publieke buitenruimtes met uitzondering van stranden, zwembaden en tijdens het (buiten) sporten.

 • Airconditioning wordt gebruikt in combinatie met regelmatige toevoer van frisse lucht.

 • Antibacteriële gel is in openbare gelegenheden overal verkrijgbaar en te gebruiken.

 • Er geldt op dit moment een avondklok van 23:00 uur 's avonds tot 05:00 uur 's morgens.

Vertrek uit Nederland en aankomst op Cyprus

 • Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen, moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Je kunt op de luchthaven of tijdens het boarden gevraagd worden om de gezondheidsverklaring te laten zien. De gezondheidsverklaring kun je hier downloaden en invullen.

 • Elke arriverende passagier dient een formulier in te vullen, een COVID-19 Cyprus Flight Pass (verkrijgbaar via de website van het ministerie van buitenlandse zaken van Cyprus: www.cyprusflightpass.gov.cy). Zonder ingevuld formulier kun je niet aan boord van het vliegtuig komen. Reizigers die zonder Flight Pass in Cyprus arriveren riskeren een boete van €300,-. Daarnaast is het mogelijk dat er bij gelegenheden waarbij meerdere mensen samen komen (restaurants, supermarkten etc.) ook naar de Cyprus Flight Pass gevraagd dus. Zorg dus dat je altijd een kopie (digitaal of geprint) bij je hebt tijdens je vakantie op Cyprus.

 • Reizigers uit Europa die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus met een officieel goedgekeurd vaccin, kunnen vanaf 10 mei, 2021 zonder enige restrictie Cyprus inreizen. Het is hierbij van belang dat zij bij aankomst een officieel vaccinatiebewijs kunnen tonen in het Engels. Het vaccinatiebewijs dient te worden geüpload op de Cyprus Flight Pass website bij het invullen van het gebruikelijke formulier zoals hierboven vermeld. Indien je nog niet in het bezit bent van een officieel vaccinatiebewijs is de registratiekaart Coronavaccinatie ook toegestaan als bewijs. Er bestaat een kans dat gevaccineerde reizigers bij aankomst op Cyprus getest worden, dit zal steekproefsgewijs worden gedaan. Daarnaast dienen gevaccineerde reizigers zich wel aan alle maatregelen te houden, zoals hierboven vermeld.

  • Voor bovenstaande geldt een uitzondering op het Janssen vaccin. Dit vaccin is pas 'geldig' twee weken na de laatste inenting. Dus mocht je gevaccineerd zijn met het Janssen vaccin dan kun je pas twee weken na de laatste inenting naar Cyprus afreizen, in tegenstelling tot de andere vaccins die direct 'geldig' zijn.

 • Voor niet-gevaccineerde reizigers gelden er bij aankomsten vanaf 1 maart 2021 wel een aantal maatregelen. De overheid van Cyprus hanteert 3 categorieën, groen, oranje en rood voor inkomende toeristen (per land). Afhankelijk van het aantal besmettingen in het land van herkomst, wordt het land in één van deze categorieën geplaatst. Deze categorieën houden het volgende in:

  • Groen: Cyprus flight Pass formulier 24 uur voor vertrek. Overige maatregelen (coronatest 72 uur voor vertrek en coronatest bij aankomst) zijn bij de groene categorie niet van toepassing.

  • Oranje: Cyprus flight Pass formulier 24 uur voor vertrek en een coronatest uiterlijk 72 uur voor vertrek. De coronatest bij aankomst in Cyprus is bij de oranje categorie niet van toepassing.

  • Rood: Cyprus flight Pass formulier 24 uur voor vertrek, een coronatest uiterlijk 72 uur voor vertrek en een coronatest bij aankomst in Cyprus (kosten zijn voor de reiziger).

Belangrijk

 • Op dit moment behoort Nederland tot de categorie rood wat inhoudt dat een Cyprus Flight Pass, een coronatest 72 uur voor vertrek en een coronatest bij aankomst verplicht zijn.

 • Afhankelijk van de kleurcode dien je binnen 72 uur voor vertrek naar Cyprus en/of bij aankomst in Cyprus een coronatest af te nemen. Beide testen zijn op eigen kosten. De coronatest in Cyprus bedraagt rond de €30,-. Kinderen t/m 11 jaar hoeven geen tests te ondergaan.

 • Een ‘Cyprus Flight Pass’ wordt beschikbaar gesteld op de website www.cyprusflightpass.gov.cy, die elektronisch kan worden ingezien en ingevuld.

 • De flight pass bevat de volgende punten: a) een vragenlijst waarin om informatie wordt gevraagd over de reis van een persoon in de 14 dagen voorafgaand aan een bezoek aan Cyprus b) bevestiging dat een persoon niet heeft gereisd van / naar of woonde in een ander land dan het land dat is opgenomen in categorie A en B, in de 14 dagen voorafgaand aan de reis c) bevestiging dat een persoon geen symptomen vertoont die verband houden met COVID-19 in de 72 uur voorafgaand aan de reis d) bevestiging dat een persoon niet bewust contact heeft gehad met COVID-19-patiënten in de 14 dagen voorafgaand aan de reis e) disclaimer dat reizen plaatsvindt op eigen verantwoordelijkheid van de persoon en dat de Republiek Cyprus of bedrijven die daarin opereren, op geen enkel moment tijdens het reisproces aansprakelijk kunnen worden gesteld voor infectie f) disclaimer dat bij terugkeer naar hun land van herkomst, de gezondheidsautoriteiten van Cyprus op de hoogte worden gesteld, indien zij binnen 14 dagen na het verlaten van het eiland COVID-19-symptomen vertonen. Het negatieve resultaat van de PCR test dient in de Cyprus Flight Pass te worden geüpload.

 • Op het vliegveld van Cyprus worden ook willekeurige coronatests afgenomen.

 • Indien een reiziger bij aankomst in Cyprus positief test op het coronavirus, wordt er door de overheid van Cyprus onderdak geregeld, zowel voor de besmette persoon als zijn/haar directe contacten. Kosten van verblijf, eten, drinken en medicatie worden betaald door de lokale instanties.

 • Ook indien je reeds volledig gevaccineerd bent, dien je aan alle gestelde toelatingseisen te voldoen.

Alle maatregelen

Naast bovenstaande maatregelen zijn er ook nog een aantal specifieke maatregelen getroffen ten aanzien van hotels, restaurants en bezienswaardigheden etc. Benieuwd naar alle maatregelen? Kijk dan hier!

Verantwoordelijkheid reiziger

Let op: Jij als reiziger bent te allen tijde zelf verantwoordelijk om je te informeren over de actuele maatregelen die ten aanzien van het coronavirus op jouw vakantiebestemming van toepassing zijn. Denk hierbij aan de vereisten met betrekking tot vertrek en aankomst op je vakantiebestemming, het tijdig beschikken over de juiste reisdocumenten en kennis hebben van alle maatregelen die van kracht zijn. Houd daarom ook altijd de website van Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor de actuele status van jouw vakantiebestemming.

Onze tips voor een vakantie in 2021 naar Cyprus

 • Een prachtig strand tussen Ayia Napa en Protaras

Uiteraard gaan we ervan uit dat we in 2021 weer mooie reizen naar Cyprus kunnen boeken! Daarom hebben we alvast een top 3 kleinschalige accommodaties op Cyprus gemaakt waar je in 2021 van een heerlijke vakantie kunt genieten!

1. Tavros Hotel in Akamas

2. Z & X Holiday Villas in Akamas

3. The Library Hotel & Wellness Resort in het binnenland